Близо 400 000 лева обезщетение е осъдено да заплати застрахователно

...
Близо 400 000 лева обезщетение е осъдено да заплати застрахователно
Коментари Харесай

След смъртта на пловдивчанка: осъдиха застраховател за 400 000 лева кръвнина

Близо 400 000 лв. обезщетение е наказано да заплати застрахователно сдружение на брачен партньор и две деца на умряла жена на пешеходна пътека в Пловдив, написа

Фирмата ще би трябвало още да заплати още над 30 000 лв. за разходи по делото, както и цената на лекуването и кремацията на дамата в размер на над 3700 лв..

Драмата с съдбовен край стартира към 11 часа сутринта на 26 февруари 2019, когато 61-годишна жена потегля да пресича на кръстовището сред бул. „ Шести септември “ и ул. „ Никола Войводов “.

Тя била ударена на пешеходната пътека от извършващ ляв завой лек автомобил „ Шкода “ с лидер 33-годишна жена, която отклонила вниманието и не пропуснала пешеходката.

Пешеходката била качена на капака на автомобила и при прекъсване пада на улицата неподвижно.

Пристигналият на мястото на случая екип на незабавна здравна помощ транспортирал потърпевшата в УМБАЛ „ Св. Георги” за оказване на здравна помощ. Там тя била хоспиталзирана и било извършено оперативно лекуване на счупването на дясната мишнична кост.

Постоперативният интервал протекъл безпрепятствено и на 07.03.2019 година потърпевшата била изписана от лечебното заведение.

На същата дата тя била още веднъж приета в болница - този път в отделението по „ Физикална и рехабилитационна медицина” при МБПЛР - гр. Стамболийски, където й било преведено физикално и медикаментозно лекуване, както и кинезитерапия.

На 14.03.2019 година дамата била изписана и от това лечебно заведение, само че останала там до 15 март 2019 година, защото било належащо да се показват документи на първата болница.

Докато изчаквала брачна половинка й да вземе желаните документи, към 11 часа на 15 март 2019 година, дамата се почувствала зле. Оплаквала се от проблеми с дишането.

Лекуващите й лекари се усъмнили за затруднения от кардиологично естество и подхванали дейности по превозване на потърпевшата още веднъж в болница в Пловдив Същевременно, вследствие на породената от удара от автомобила контузия на лявата подбедрица, потърпевшата развила белодробна тромб-емболия, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова непълнота, която била и действителната причина за недоволствата й. В последна сметка, малко по-късно на същия ден дамата била превозена и призната в отделението по „ Инвазивна кардиология” УМБАЛ „ Пловдив” - Пловдив, където, макар положените от лекарите старания за стабилизиране на положението й, умряла.

На 4 април брачният партньор на дамата и двете ѝ деца уведомили застрахователя, с който шофьорката на автомобила, предизвикал съдбовния удар, има подписаната застраховка „ Гражданска отговорност”.

Ноември завели и нужните документи, но застрахователят показал, че сумите, желани от фамилията са прекомерно високи и отказал да ги заплати. Това кара фамилията да заведе правосъден иск.

Според застрахователя желаните над 400 000 лв. с лихвите от април 2019 до днешна дата са несъразмерни по мярка и неотговарят на икономическата реалност в страната.

Съдът обаче изисква доказателства в посока на това да се открият какъв брой са неимуществените вреди, претърпени от роднините в резултат на загубата на най-близкия им човек. В съда следват сърцераздирателни разкази за страданието, което изпитва фамилията.

Смъртта предизвикала голям стрес и тъга, която е мъчно да бъде разказана с думи, защото дамата е била здрава, отдадена напълно на фамилията си, преди малко се е пенсионирала.

През целия ѝ престой в болничното заведение околните ѝ са били неразделно и непрекъснато до нея, указвайки ѝ всевъзможен тип помощ и са почнали да имат вяра, че най-лошото се е разминало, заради което настъпилата гибел е била още по-голям потрес за брачна половинка и децата ѝ, защото на същата тази дата нейната щерка има рожден ден, а на идващия ден синът ѝ има рожден ден.

Пред съда показания са дали две дами, чиито фамилии са били близки със фамилията на опечалените над 30 години.

Двете свидетелки дават подробни показания, че умрялата е била здрава и дейна жена, която е съчетавала специалността си на преподавател и грижите за фамилията, а защото неотдавна се е била пенсионирала е била отдала цялото си внимание и майчина обич на фамилията, в което е имало доста обич и непрекъсната връзка сред родители и деца, въпреки те към този момент да живеели настрана от родителите си.

Смъртта на дамата разрушила живота на фамилията ѝ, като изключително брачният партньор ѝ декларирал, че животът му е неправилен, тъй като заран се буди и до него няма никой.

Той се трансформирал и физически и душевен, като единствената тематика за диалог за него останала тази за гибелта на брачната половинка му, без да желае да се среща с околните си другари, с цел да не ги натоварва и с цел да не им се постанова да се преценяват с настроенията му.

Цялото семейство нямало разтуха, а като се събират дружно като че ли всеки мултиплицира тъгата на другия и са в един печален и спокоен дом.

Съдът напълно е приел всички тези доказателства и заключва, че се касае за семейство, в което връзките са учредени на обич, взаимопомощ, схващане, грижа и наслада, за които всеки от членовете му е допринасял и което е било изгубено със гибелта на тяхната брачна половинка и майка.

Семейството е изгубило и празниците, които са го сплотявали, а това са рождените дни на двете деца, които понастоящем, а и отсега нататък ще се свързват със гибелта на майка им, вместо да провокират страсти на наслада и забавление.

Именно по тази причина исковете за 150 000 лв. обезщетение за бащата и по 120 000 лв. за двете деца са почетени в цялостен размер. Застрахователят ще би трябвало да заплати още разноските по делото, както и лихвите по сумите за обезщетение и средствата за лекуване и кремация на дамата.

Шофьорката на автомобила, чиято проба за алкохол е била негативна, е наказана условно на 2 години отнемане ос независимост, отсрочени с изпитателен период от 3 години и 6 месеца. За същото време е отнета и книжката на шофьорката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР