Близо 400 000 души са засегнати от воден режим в

...
Близо 400 000 души са засегнати от воден режим в
Коментари Харесай

Готвят нови стратегии за ВИК сектора: 400 000 души на сух режим

Близо 400 000 души са наранени от воден режим в страната, като  броят им варира сред 0,6 и 6 на 100 от популацията през последните 10 години. Не е реализирана задачата на настоящата Национална тактика за ръководство и развиване на водния бранш, която изискваше след 2015 г.  да се понижи с една трета популацията, което е на целогодишен или сезонен воден режим, а след 2018 година да няма селища на воден режим в страната.

Хората се плашат от  режим на водата. Те са склонни  даже да заплащат по-високи сметки,  с цел да се усъвършенства качеството и подсигурява доставката на вода. Това показва   национално представително проучване  измежду популацията, бизнеса, ВиК сдруженията и институциите. Изготвени са разбори за положението на водния и на ВиК бранша за предложение на решения за проблемите, които ще залегнат в  нови две национални тактики. Проектът,  финансиран от европейската стратегия „ Лайф “, бе представен  на конгрес от изпълнителния шеф на  Клуб „ Икономика 2000 “ Борислав Тафраджийски.

Магистрален тръбопровод трансформира в река бул. във Варна.  ВиК-Русе е осъдено  за надвзети суми.  В Дупница, Бобошево, Рила, Кочериново, Кюстендилко хората се оплакват от липса на вода и некачествена вода.  Местно ВиК не съблюдава оповестените водни режими,  държи хората на изсъхнало, когато чешмата би трябвало да тече, и назад.  Надуват сметките с общото ползване в блока.  Липсата на канализация ядосва столични квартали. С европейски проекти   оправдават честото прекъсване на водата в  Перник и  Сливен.  Жалби и митинги поради безводие в Омуртаг и куп други  селища.  Недоволните от проблеми с водата надминаха жалбите и сигналите за тока и парното, показват  докладите на КЕВР, омбудсмана, потребителски организации и министерства.

България има задоволително запаси на прясна вода. Но тя е измежду европейските страни с най-високи индикатори по количества употребена вода  на гражданин от популацията.  Състоянието на една трета от подземните води е неприятно, би трябвало да се приключи или ограничи употребата им, демонстрира разбор към плана за новата водна и тактика за ВиК бранша.

Остарели водопроводи, липса на пречиствателни станции за питейна вода, замърсяване с нитрати от земеделието и естествено наличие на някои детайли (като уран)  във водите са причина за подаване на некачествена вода в някои райони, установяват специалистите.

Заради наличие на токсични субстанции в 42% от повърхностните водни тела би трябвало да се вкара възбрана за заустване на отпадъчни води и се премине към спомагателното им филтриране.

33 милиарда лв. са нужните средства за вложения в остарялата инфраструктура и в нови уреди, e решил Министерският съвет през 2021 година в план за основаване на  Национален капиталов фонд за водоснабдяване и канализация, заяви ръководителят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Държавата да отделя по 1 милиарда лв. за ВиК бранша всяка година, предложи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

130 млн. лв. са вложили ВиК операторите през 2021 година, разноските им за амортизации са били 153 млн. лева, а облагата след налози – 45 млн. лева

Средства за вложения има, само че не съумяваме да ги усвоим напълно.

Над четири пети от семействата дават не повече от  2% от месечните си приходи за сметките за вода.   Над 86% от хората не се затрудняват  при заплащането им, демонстрира социологическо изследване.  Близо 57% от интервюираните 2000 души считат, че би трябвало да има водни помощи за обществено слаби семейства. Над 65% смятат, че цените на ВиК услугите би трябвало да са идентични за даден водосборен басейн, а 30% – да са идентични за цялата страна.

Има огромни разлики в цената на ВиК услугите за битовите консуматори в другите ВиК сдружения, разясняват специалистите. Към юли 2023 година КЕВР е одобрил цена от 0,73 лева за кубик на ВиК-Кресна, във ВиК-Разград и ВиК-Силистра цената е над 5,30 лева./ куб. м,  за столичани  и пловдивчани е към 3 лева, а в Бургас и Русе – над 4 лв..

Експертите в бранша и финансисти разискват въвеждане на двутарифна цена на водата, каквато има в Израел. Идеята се върти от доста години, само че до момента не е въведена. Тя планува за опредени кубици – примерно  до 2,5-3  куб. м на член от семейството, цената да е по-ниска, а за  ползване над това количество да е скъпа.

Добромир Радушев

Скъсан магистрален тръбопровод Варна-Златни пясъци месеци наред тормози варненци, като всякога трансформира в река част от бул. „ Васил Левски “ във Варна. Водопроводът скъсва и избива на ул. „ Петър Скорчев ” в кв. „ Бриз “, където е изровил асфалта и прави невероятно прекосяването на коли в продължение на седмица. След ремонта остава развалената инфраструктура, която към момента е в поправки. Авариите се случват през 50 метра по улицата, където месеци наред се пука същата тръба, тъй като бил построен с некачествени материали, изясняват от ВиК-Варна. „ Един път дамаджана за вода, повторно – дамаджана за вода, трети път… Вече става пети или шести път.

Елена Дюлгерова

„ От три години пребивавам в Стара Загора и нито един път вкъщи не е идвал инкасатор, който да направи измервания. Не съм получавала и известия от ВиК вероятно да изпратя показания от водомера, регистрирани от мен. Домакинството ми е от двама, от време на време трима души. Имаме малко дете, което по през целия ден е на градина. През седмицата не се готви у дома, употребяват се минимални количества вода. Сегашната ми сметка е 80 лв., които нямам визия от кое място са пристигнали. Опитвала съм се да направя информации във ВиК, само че стартират да ме размотават и все не ми остава време да схвана какво се случва. “ Това описа пред „ Телеграф “ Светла Зидарова.

От РЗИ твърдят, че водата става за пиянство, само че хората не имат вяра. Те, меко казано, слагат качеството й под въпрос, съдейки по големите количества стекове с минерална и трапезна, които старозагорци влачат от огромните вериги хипермаркети.

Жанета Йорданова

В два случая – от предходната и от по-миналата година, ВиК сдружението в Русе бе наказано да върне взети без съображение пари на консуматори.

През 2021 година Окръжният съд постанови да бъдат върнати на възрастно семейство от село Червена вода 1634,14 лв.. Толкова им начислили от ВиК единствено за един месец. Оказало се, че за 32 дни хората, които нямали нито басейн, нито поливали зеленчуци в двора, са изразходили 1421 куб. м вода. Това шокирало пенсионерите, само че те платили сумата, с цел да не им спрат водата, а след това подали тъжба в съда. Заключението от назначената експертиза посочило, че механически не е допустимо това количество вода да е доставено за 32 дни при съществуващата пропускателна дарба на водопроводната мрежа.

При другия случай, който е от 2022 година, ВиК сдружението пък бе наказано да върне 2324,66 лева, непозволено взети от 76-годишна жена от русенското село Бъзън.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР