Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло,

...
Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло,
Коментари Харесай

40% от децата в България са с наднормено тегло

Близо 40% от децата в България са с наднормено тегло, а страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа, сигнализират ендокринолози от УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив. Сред главните аргументи за казуса е заседналият метод на живот и прекомерното застояване пред телефони, компютри и телевизионни екрани. Начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични и богати на захари храни също оказват въздействие.

При деца с висока степен на затлъстяване има риск от отключване на 250 разнообразни болести с придвижване на възрастта, сподели доктор Цветелина Цветанова от Клиника по педиатрия към УМБАЛ „ Свети Георги “. Тя акцентира, че ролята на родителите за справяне с казуса е извънредно значима.

По данни на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания се резервира висока периодичност на затлъстяване измежду популацията в дейна възраст. Със затлъстяване са 29 на 100 от мъжете и 20% от дамите на възраст сред 30 и 59 години. При хората над 60 години процентът при мъжете се резервира, а при дамите се усилва до 35 на 100. Изследванията демонстрират, че детското затлъстяване също е с висока периодичност и ще нарасне с 60% до 2030 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР