Близо 40 на сто от хората над 25-годишна възраст са

...
Близо 40 на сто от хората над 25-годишна възраст са
Коментари Харесай

Близо 40 на сто от хората над 25-годишна възраст са засегнати от повишено кръвно налягане

Близо 40 на 100 от хората над 25-годишна възраст са наранени от нараснало кръвно налягане, сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция кардиологът Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония.

По думите му близо 50 на 100 от случаите на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и развиване на сърдечно-съдова болест са обусловени от нарасналото кръвно налягане, като това е единствено забележимата част на казуса. Неконтролираното в млада възраст нараснало кръвно налягане е причина за развиване на бъбречни болести, на деменция и други болести в по-късна възраст, добави лекарят.

Той поучава да се понижи потреблението на сол, на алкохол, да се спре тютюнопушенето за предварителна защита на сърдечно-съдовите болести. По думите му домашният надзор на артериалното налягане ще докара до по-добър надзор по принцип на стойностите му, само че не трябва човек да „ става плебей на непрекъснати измервания на кръвното налягане “. Една от най-често срещаните неточности е хората да робуват на еднократно измерени високи стойности на артериалното налягане, добави проф. Постаджиян. През последните две години за първи път от 10 години насам имаме по-лош надзор на артериалното налягане измежду хората, които знаят, че имат хипертония и одобряват лекарства, сподели още кардиологът.

Проф. Борис Богов - нефролог, уточни, че в България 76 % са „ неконтролираните “ хипертоници. По думите му сериозен проблем за повишение на кръвното налягане провокират злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло и диабетът. Повече от 180 хиляди измежду подрастващите българи имат наднормено тегло, а това са евентуални претенденти за хипертония, добави проф. Богов.

Има национална стратегия за предварителна защита на социално-значимите болести, само че е с незадоволително финансиране, сподели доцент Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България. По думите му по-малко от 10 на 100 от българите спортуват постоянно, а са нужни единствено шест хиляди крачки на ден, които се отплащат с голяма изгода. Ако намерим професионализъм и храброст да въведем здравното обучение в учебните заведения, ще реализираме осезателен резултат в границите на 5-6 години, добави той.

БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР