Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат

...
Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат
Коментари Харесай

Близо 40% от българите студуват през зимата

Близо 40 на 100 от българите не могат да поддържат домовете си удобно затоплени, със здравословни условия на обитаване през зимата и това е най-високият % в Европейски Съюз по този индикатор. Това излиза наяве от показан отчет на Центъра за енергийна успеваемост " ЕнЕфект ". Организацията се базира на данни от Обсерваторията за енергийна беднотия - механизъм, поддържан от Европейската комисия и основан на данни от Евростат.
Данните демонстрират, че 39,2 % от популацията в България не може да поддържа домовете си задоволително топли, а това оказва неподходящо влияние върху здравето. Делът на енергийно бедните у нас е най-високият в Европейския съюз. Около 11 % от популацията на Европейски Съюз - 54 милиона европейци, са наранени от енергийната беднотия.
България е преди всичко в Европейски Съюз и при индикаторите за неспособност при поддържане на удобно хладни температури през лятото, разяснява Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на " ЕнЕфект ".  В статистиката със закъснения за заплащане на сметките за сила пък страната ни е на второ място. Хората, които изпитват затрудения със сметките си за сила, се насочват към най-евтините и най-замърсяващи източници на отопление, а страната даже им оказва помощ да го вършат с отпущането на целевите помощи за отопление. " Купуват се некачествени дърва и въглища с тези помощи ", посочи Драгомир Цанев.
Политическият консултант за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация Юлиян Попов добави, че половината от хората не могат да си заплащат сметките или изпитват съществени усложнения. " България е на безспорното дъно в Европа във връзка с енергийната беднотия ", посочи Юлиян Попов. Според него точно в този момент локалните управляващи би трябвало да вземат съществено отношение по този въпрос.
Според " ЕнЕфект " решението, което може да докара до устойчиви дълготрайни резултати, е енергийно ефикасното възобновяване и поддръжка на жилищните здания. Това ще разреши непосредствено да се понижат разноските за сила и потребността от енергийни помощи. Този жанр ограничения лимитират и замърсяването на въздуха, уточни Драгомир Цанев и акцентира, че общините имат водеща роля в използването на държавните и локалните политики в тази област.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР