Близо 40 на сто от анкетираните в България предприемачи имат

...
Близо 40 на сто от анкетираните в България предприемачи имат
Коментари Харесай

Всяка трета фирма готова да наема нови работници

Близо 40 на 100 от интервюираните в България бизнесмени имат желание да назначават нови чиновници през идната година. Незаети в действителния бранш са 140 000 работни места. Данните са от изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за бизнес климата през 2020 година
Топпроблемите пред фирмите остават дефицитът на личен състав и работна ръка, цените на силата и суровините. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се оправят с възходящото търсене на своите артикули и услуги, тъй като става все по-трудно да се намерят служащи с нужния профил. Затова от БТПП още веднъж упорстват за понижаване на ускорение на процеса при наемане на служащи отвън Европейския съюз. Но към този момент импорт на работна мощ е главно от Украйна и Виетнам. По информация на БТПП повече от 6 месеца лишава процедурата за назначение, написа " Монитор ".
Близо 63% от интервюираните в България бизнесмени чакат усъвършенстване на бизнес климата през 2020-та година. През 2019 година делът им е бил 54%. Анкетата е част от огромно бизнеспроучване в Европа, в което вземат участие над 53 000 компании от 28 страни. В резултатите от извършеното изследване България се подрежда в първите пет страни с най-високи упования за по-добър бизнес климат и обновяване на капиталовата активност през 2020 година по отношение на 2019 година Голям скептицизъм има във Франция и Италия във връзка с вътрешното търсене.
Около 53% от интервюираните чакат увеличени продажби в чужбина, а малко над 44% от интервюираните са оптимисти за по-високо търсене от локалния пазар. За заетостта прогнозите за 2020 година са за стабилизиране и лек напредък.
Според ръководителят на БТПП Цветан Симеонов би трябвало да бъдат заделяни повече средства за приложни проучвания. Той регистрира още, че новите вложения в страната се забавят и въвеждането на промени в правосъдната система. От БТПП чакат една предизвикателна 2020 година за европейските компании основно поради напреженията при свободната търговия, които лимитират вложенията и растежа на частния бранш. Износът, вътрешното ползване и неналичието на дипломиран личен състав са едни от главните усложнения пред европейския бизнес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР