Близо 40 милиона души по света работят на работни места

...
Близо 40 милиона души по света работят на работни места
Коментари Харесай

За първи енергийният сектор е доминиран от служители в сферата на чистата енергия


Близо 40 милиона души по света работят на работни места в бранша на чистата сила, съгласно отчет Международната организация по енергетика от този месец. Това е съставлява 56% от общата претовареност в енергийния бранш, което значи, че за първи път служащите в областта на чистата сила, са повече от чиновниците в областта на изкопаемите горива, написа Quartz.

Работата на чиновниците от сферата на чистата сила включва създаване на слънчеви панели и произвеждане на култури за биогорива, както и употреба на вятърни паркове, инсталиране на надстройки за енергийна успеваемост в здания и продажба на електрически транспортни средства.

За съпоставяне през 2019 година чиновниците в областта на чистата сила са заемали малко по-малко от половината работни места в бранша.

След пандемията чистата сила е виновна за " съвсем целия растеж на заетостта в енергетиката ", се споделя в отчета. Това значително се дължи на откриването на огромни нови индустриални уреди за слънчеви и електрически транспортни средства, изключително в Китай.

Въпреки компликациите от покачващите се цени на суровините и разстройствата в търговията, отчетът предвижда растеж на работните места в региона на чистата сила да се форсира, като добави бъдат наети 13 милиона нови служащи до 2030 година и ще компенсира загубата на работни места в сферата изкопаемите горива.

Едно огромно предизвикателство обаче е равенството сред половете. Делът на дамите на висши управителни длъжности в енергийния бранш е единствено 14%. Жените съставляват единствено 16% от заетостта в енергийния бранш, спрямо 39% за цялата стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР