Близо 40 истински добри и сърцати хора бяха приветствани и

...
Близо 40 истински добри и сърцати хора бяха приветствани и
Коментари Харесай

Отличиха Достойните българи на 2018 година

Близо 40 същински положителни и сърцати хора бяха приветствани и отличени през днешния ден в 16-то издание на премиите на в. " 24 часа " " Достойните българи на годината ".

На публична гала във Военния клуб в София министър председателят Бойко Борисов връчи премиите и копие на златния ритон от Панагюрското богатство на основателите на „ Враца програмен продукт общество “ Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев. Тяхната задача е посредством качествено обучение да дадат опция на повече хора от Враца да работят предизвикателна и добре платена работа. Печелят план за IT център във Враца всред 212 оферти от над 30 обитаеми места. Идеята им е посредством безвъзмездни курсове по осведомителни технологии да обучат и приготвят за работа младежи, както и за безработни. Така в последните 3 години дават опция на стотици хора да разширят опциите си и да стартират нова влиятелна работа, а новите програмисти се включват в най-бързо разрастващата се промишленост в страната, без да напущат Враца.

„ Благодаря, че сте в България и сте останали във Враца. Горди сме със вас, да сте живи и здрави ", пожела им Борисов.

Със специфична премия беше отличена турската архитектка Фикрие Булунмаз, която в продължение на седем години управлява огромната реституция на българския храм „ Свети Стефан “ в Истанбул.„ Благодаря на тази жена, че всяка заран ставаше в седем и се прибираше в 10 вечерта “, разгласи шефът на парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов, който й връчи премията. Той предложи Булунмаз да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната черква.

Отличени бяха и съучениците и учителите на 12-годишния Любчо от столичното 125-о учебно заведение, който страда от церебрална парализа. Те събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия образователен ден, с цел да може Любчо да продължи да върви на учебно заведение дружно с тях. Учениците също така са " осиновили " ръкопис на Софроний Врачански, който се намира в Националната библиотека, и са събрали пари за реставрацията му.

Отличието от името на 125-о учебно заведение получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова. Те получиха своето отличие от кмета на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет връчи премията и на журналистката от bTV Мария Савкова, която описа в bTV Новините историята на Любчо. 

Актьорът Любо Нейков връчи оценката за " Достоен българин " на каскадьора Тодор Лазаров, с над 120 кино лентата зад тила си, който търси изпаднали в неволя хора в цялата страна. Той прави и фондация, която посредством джиесем приложение свързва нуждаещи се и всеки, който желае да им протегне ръка.

Награди получиха и старши комисар Димитър Машов, шеф на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, който от 2 година организира дейна акция против телефонните измами, и жандармеристът Пламен Петров от Варна, който до момента в който е в отмора, задържа телефонен лъжец, който минути по-рано излъга стара жена с 2000 лв. в Нови пазар. Те получиха оценките си от министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Румен Бахов от Нова телевизия също получи своето отличие от ръцете на вътрешния министър.

Отец Андон Шавулев от Благоевград е единственият свещеник у нас, който с изключение на расото, поставя и боксови ръкавици. От близо 40 години той тренира младежи в неравностойно състояние и момчета от вкъщи за сираци. Той бе отличен дружно с 18-годишният Величко Донков от Дома за деца, лишени от наставнически грижи " Мария Терезия " в Стара Загора. Той откри в огромен магазин чанта с пари и документи и без да се колебае, я съобщи, с цел да бъде върната на притежателя.Величко е от вкъщи на достойната Мария в Стара Загора, която преди 2 година избави водач на тролейбус. Учи в Професионалната гимназия по механотехника и превоз в Стара Загора. Техните оценки бяха дадени от генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров.

Сред отличените през днешния ден е и 8-годишният Кристиян Иванов от Харманли, който пръв хвана кръста в леденото хоро на Богоявление и незабавно подари премията си за лекуването в чужбина на 6-годишния Ангел Гачев. Кристиян бе отличен от Илияна Захариева - шеф " Корорпоративни връзки " на Мтел.

Александър Проценко, ръководител на изпълнителния комитет на „ Алианц България “ пък даде оценките за почтени българи на доброволците Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев, които избавиха 30 възрастни мъже и дами с деменция от пожар в здравната работа на село Овча могила и се бориха с огнената буря до идването на пожарникарите.

15-годишният Юлиян Юлиянов  и 12-годишният Любослав Веселинов също получиха награди за това, че избавиха две сестри от удавяне в ручей на река Искър до с. Ставерци, макар че и двамата не могат да плуват.

Заедно с двете момчета Силва Зурлева от борда на „ Нова броудкастинг груп “ връчи отличие и на предприемача Красимир Христов от Благоевград. Той ремонтира безплатно общинското жилище, предоставено на незрящото семейство Нурел и Феим и им оказа помощ в развъждането на невръстния им наследник Денис.

Българинът Мирослав Тодоров пък стана воин в Турция, откакто избави дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ. Лекарите съумяват да върнат към живот бебето, чието сърце стопира два пъти в реанимацията на болничното заведение. Инцидентът станал на 8 октомври 2017 година в турския град Елазъ. 18-месечният Мустафа бил изведен с бебешка количка на двора на жилищна кооперация от вуйна си. Жената обаче оставила детето, с цел да отиде да си измие ръцете. Тогава количката почнала да се движи и паднала с бебето в басейна наоколо. Мирослав, която живее на третия етаж на кооперацията, вижда всичко и се втурва да помогне.

Неговото отличие бе получено от жена му Валерия Симеонова от ръцете на Венелин Петков, шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ на Би Ти Ви медиа груп “. Той награди и коледарчетата на Момчиловци Константин Христов и Румен Куков, които подариха над 900 лева за седем фамилии, останали без дом поради пожар тъкмо преди Коледа в селото който изпепели къщата им, мебелите, имущество и документи.

Специално отличие бе обещано и на израелския юрист Моше Алони, който номинира православната ни черква за Нобелова премия за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна гибел по времето на Втората международна война.

Здравният министър Кирил Ананиев връчи оценките на шефката на реанимацията във Велико Търново доктор Сибила Маринова и колежката й доктор Ваня Лъчезарова, които направиха сполучлива акция за разпространение на донорството и трансфораха локалната болница в номер 1 за донорските бази в страната. Благодарение на две лекарки търновската болница е първа измежду донорските бази у нас.

Отличие имаше и за децата от село Давидково пък събраха пари за обувки на Митко, който със сестра си Лили самичък гледа болните си родители. Наградата получиха съучениците на Митко Катерина Янъкова и Кристиян Хаджиев, които са измежду основателите да оказват помощ на своя другар от село Вълчан дол. Отличена бе и кметицата на село Давидково Севда Чолакова, която оказа помощ да се обезпечат положителни условия за живот на 20 души от Ихтиман, пристигнали в Родопите.

Наградена бе и 27-годишната Николета Стоянова от Бургас, която откакто научава историята на Антония Спасова, останала без крайници, стартира да й оказва помощ - всеки ден върви в болничното заведение, носи й облекла и храна, даже я извежда на ръце на разходка в града.

За първи път в 16-годишната история в. „ 24 часа “ си разреши да отличи собствен публицист като заслужен българин. Това е Бойка Атанасова - сътрудник на вестника в Гърция, която оказа помощ да получи още веднъж независимост българинът Иво Богданов, който излежа несправедлива 7-година присъда в пандиза за несъществуващо ликвидиране.

Заедно с нея от името на предаването “Малки истории ” на Българска национална телевизия премия взе и журналистката Ирен Леви за обществено предаване, което търси решение на проблемите на дребния човек.

Младши контрольор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември също излязоха на сцената за премия. Те избавиха 10 деца през лятото, изгубили се в гората над село Варвара, като ги придвижиха на тил през бурна река.

Димитър Бербатов пък взе особено отличие за основаната от него фондация. 10 години към този момент той подкрепя младежите да развиват своите способности и им дава късмет да ги споделят със света. Организацията е първата в България, учредила годишни награди за възпитаници във всички сфери на тяхната изява.

Неговото отличие бе връчено от основния редактор на „ 24 часа “ Борислав Зюмбюлев.

„ Злото, проблемите, бедствията могат да надделеят единствено тогава, когато положителните хора бездействат и не вършат нищо. Всички тук вършиме по този начин, че положителното да тържествува. Приемам това отличие от името на тима на фондацията. Нашите деца и вие давате образец, че супергерои съществуват “, сподели Димитър Бербатов.

„ Тази премия закъсня с 5 години. Защото той не желае да прави своята щедрост обществена и отхвърляше да я получи. Димитър Бербатов подкрепя надарени деца безусловно безкористно повече от десетилетие. Това е неговата идея и той в действителност е добър човек “, сподели основният редактор на „ 24 часа “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР