Близо 40 хиляди декара със земеделски култури са засегнати от

...
Близо 40 хиляди декара със земеделски култури са засегнати от
Коментари Харесай

40 хил. дка със земеделски култури са засегнати от градушката в Ловешка област

Близо 40 хиляди декара със аграрни култури са наранени от градушката и проливните дъждове в Ловешка област през последните дни, съобщи за Българска телеграфна агенция шефът на Областната дирекция "Земеделие " Дияна Рускова. Четири комисии не престават да правят оценка вредите, с цел да бъдат обезщетени стопаните, които към момента подават заявки. До момента те са 30.

Най-засегната е реколтата в село Драгана, община Угърчин, в селата Пещерна, Торос и Дерманци в община Луковит, в землището на Летница и селата Александрово и Дойренци в община Ловеч.

"Това, което видяхме, са тотални вреди, на 100 % ", сподели Рускова и добави, че са унищожени най-вече площи с царевица, слънчоглед и пшеница. Има и наранени трайни насаждения в Летница - с ягоди, къпини и малини. Стопаните с унищожена на 100 % годишна продукция ще бъдат обезщетени, за останалите се издава констативен протокол, който служи пред Национална агенция за приходите, с цел да си оправдаят разноските.

Кметовете на Летница и Угърчин са издали заповед комисия да обиколи и частните дворове, чиито притежатели с потърпевша продукция също ще бъдат обезщетени.
По думите на Рускова от три години Ловеч постоянно е бил обиден от градушки, само че в този момент вредите са огромни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР