Близо 40 години лъвът на паметника Шипка не е обезпокояван,

...
Близо 40 години лъвът на паметника Шипка не е обезпокояван,
Коментари Харесай

Лъвът на Шипка посреща годишнината реставриран

Близо 40 години лъвът на паметника Шипка не е обезпокояван, само че в дните преди 142- рата годишнина от боевете за Шипченския проход той бе реставриран от екип на скулптора Жорж Трак. Монументалната фигура е сложена преди 85 години от майстора- ножар Христо Гъдев. Днес излиза наяве, че металната носеща структура навътре в лъва е доста добре непокътната, тя беше почистена и обработена с химикали против корозията, по този начин е работено и по отливките, от които е съединен лъвът.

Реставраторите обработиха и фугите, както и цялата фигури с препарати. Любопитно е, че тежестта на лъва, съобщавано нормално от екскурзоводи, след намесата на екипа, би трябвало да се поправя. Той не тежи 28 тона, както се знаеше, а 12 тона. Вътрешната структура тежи още два до три тона. 


Любопитна е историята, обвързвана с слагането на лъва преди години. Първоначалният проект е бил той на гледа на север. Протестирали румънците. Решили да гледа на юг- това пък породило митинги на Гърция и Турция. Решили да го извърнат на запад- скочили сърбите. Така в последния вид той гледа на изток. 

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР