„Близо 40 000 са случаите на доказана маймунска вариола при

...
„Близо 40 000 са случаите на доказана маймунска вариола при
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Не сме учудени, че маймунската вариола може да се предава от човек на животно

„ Близо 40 000 са случаите на потвърдена маймунска вариола при хора в света, у нас инфектираните са единствено четирима. А от 10 август е първият случай на транспорт на вируса от човек на домашния му любим – куче “. Това съобщи пред Нова телевизия вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб,

По думите й експертите не са учудени от случая, тъй като вирусът по принцип е пристигнал от животните.

Вирусоложката разясни, че става въпрос за френско семейство с домакински любим италианска хрътка. Около седмица откакто техния обрив минал, те забелязали, че по корема на кучето също се появява обрив. Изследванията на лекарите демонстрират, че става въпрос за маймунска шарка.

Доц. Гломб напомни главното предписание – наложителна изолираност при потвърдена зараза, и се спря на добре известния факт за метода на предаване на вируса – нескончаем контакт кожа в кожа, който няма нищо общо с аерозолното предаване на ковид.

Според вирусоложката към този момент не е належащо да се запасяваме с ваксина за маймунската вариола.

Доц. Гломб разяснява и тематиката за разновидността омикрон на ковид и подсети, че той е извънредно инфектиран, само че към този момент имаме шанс, че провокира леко протичаща симптоматика.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР