Близо 4 милиарда лева просрочени задължения са събрали публичните изпълнители

...
Близо 4 милиарда лева просрочени задължения са събрали публичните изпълнители
Коментари Харесай

НАП събра близо 4 млрд. лв. просрочени задължения през 2021 г.

Близо 4 милиарда лв. просрочени отговорности са събрали обществените реализатори на Националната организация за приходите през миналата година. Това е с над 200 млн. лева повече спрямо 2020 година, като се следи растеж на събраните суми за погасяване както на отговорности, зародили през годината, по този начин и за по-стари.

Общо усъвършенстване на събираемостта, регистрират още от приходната организация, като оповестяват, че близо 98 % от всички новодекларирани за внасяне налози и осигуровки през 2021 година са били заплатени в границите на годината. По-високата събираемост се дължи на самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от Национална агенция за приходите, в това число и ранно известяван на задължените лица, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения.

Приходната организация припомня за непогасени отговорности посредством изпращането на електронни писма, в телефонни диалози или в персонални срещи с обществени реализатори на Национална агенция за приходите, като по този метод се подтиква доброволното погасяване на просрочени обществени отговорности и се коментират опциите за застраховане и заплащане на задълженията при финансови усложнения.

Данните на Национална агенция за приходите сочат, че най-много в 3-месечен период, откакто получат електронно уведомително известие или е извършен телефонен диалог, над 45 % от лицата погасяват напълно отговорностите си, а общият размер на дълга им понижава с 68 %. След извършени срещи с териториални шефове на Национална агенция за приходите, близо 900 задължени лица са понижили дълга си към бюджета с над 320 млн. лева, а 157 от тях са погасили напълно отговорностите си на стойност 110 млн. лева „ Партньорският метод и дейните ограничения, които Национална агенция за приходите подхваща по отношение на задължените лица, водят до бързи позитивни резултати при събирането на обществени задължения.

Препоръчва се на жителите и компаниите да употребяват е-услуги на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да се осведомят дали имат отговорности и какъв е настоящият им размер. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности към фиска. Благодарим на всички жители и компании, които в точния момент са заплатили своите налози и осигуровки “, сподели Боряна Жилова, шеф на дирекция „ Събиране “ в Национална агенция за приходите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР