Близо 4% или 3.8% от БВП на страната идва от

...
Близо 4% или 3.8% от БВП на страната идва от
Коментари Харесай

Имигрантите ни наляха 4 млрд. лева в икономиката

Близо 4% или 3.8% от Брутният вътрешен продукт на страната идва от паричните преводи, които вършат нашенци от чужбина. За предходната година общата сума на изпратените до нас пари е съвсем 2.4 милиарда $ или 4 милиарда лв.. Извън тези парични преводи има преместване на пари в брой, чийто размер не е явен. Сумата е планирана и е изчислена въз основата на данни от МВФ, формалната национална статистика и националната банка.

За 2018 година страните с ниски или междинни приходи са достигнали рекордните 529 милиарда $, което е нарастване с 9.6% по отношение на 2017 година, когато те са били 483 милиарда, сочат данни на Световната банка. Заедно с преводите към страните с високи приходи, общият размер на средствата, които са се движили в международната стопанска система през предходната година, е 689 милиарда $, написа Монитор.

У нас пък е налице растеж в износа на финансови средства. За 2018 година нашенци са изнесли 221 млн. $ или 11% растеж спрямо 2017 година, когато те са били 199 млн. $. Сумата е 0.3% от Брутният вътрешен продукт на България. Очакванията са тази година връщаните средства в страните с невисок и междинен приход да доближат 550 милиарда $ като по този начин ще се трансфорат в най-големия външен източник за финансиране на стопанските системи.

Като съществена причина за смяната се показва подобряването на ситуацията със заетостта в Съединени американски щати и растежа на стопанските системи от Персийския залив, където работят милиони хора, най-вече от Азия. Индия продължава да взема първата позиция по парични преводи от чужбина с 79 милиарда $. След нея в топ 5 попадат Китай ($67млрд.), Мексико ($36 млрд.), Филипините ($34 млрд.) и Египет ($29 млрд.) В района на Европа и Централна Азия растежът за 2018 година е с 18% или 59 милиарда $, а най-големият адресат на пари от емигранти е Украйна с нов връх от повече от 14 милиарда $. Банковите преводи (11% от таксата за първото тримесечие на 2018 г.) и пощенските записи (над 7%) остават най-скъпи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР