Близо 360 деца от Русия са блокирани в лагер край

...
Близо 360 деца от Русия са блокирани в лагер край
Коментари Харесай

Стотици руски деца бедстват от седмици край Обзор

Близо 360 деца от Русия са блокирани в лагер край Обзор и не могат да се приберат, тъй като туроператорът им не е платил за противоположните полети, заяви Руският съюз на туристическата промишленост (РСТ).

Кризата е почнала преди близо един месец с съвсем 900 деца, за които е трябвало да се грижи българската компания " Ленд логистик " ЕООД. На 28 юни е умрял притежателят ѝ от Варна Веселин Добрев Василев и след кончината му компанията няма средства да извърши отговорностите си - да изхранва и обслужва русначетата в почивна станция " Чавдар ".

На 18 юли изключително се събира Общинският съвет на Несебър и взема решение да отпусне 80 000 лв., с които до 8 август, когато изтича последната счита с деца от Русия, да се покрият най-наложителните разноски.

Регионалното издание " Несебър нюз " оповестява, че сигналът е подаден на 17 юли от Александър Димитров, назначен ден по-рано в управлението на " Ленд логистик ". На същата дата на кмета на Несебър се обажда и регионалният шеф Вълчо Чолаков за " форсмажорните условия - услуги по разчистване, пране за спално долни дрехи, както и възнаграждение на консумативи като ел.енергия миещи препарати, разходване на вода и възнаграждение на ангажиращия обслужващ личен състав ". Отново на 17 юли до общината написа и консулът на Русия във Варна Сергей Лукянчук.

В България детският лагер е прочут като " Чавдар ", а на съветския пазар се продава като " Олимпиум ".

 Стотици съветски деца бедстват от седмици край Обзор

Именно за проблем с " Олимпиум " споделя пред " Интерфакс " говорителката на РСТ Ирина Тюрина. Според нея от съветска страна отговорен е операторът " Аелита травел ", който макар изказванията си не е платил противоположните билети на децата край Обзор. " Вчера 140 деца бяха върнати с полет на Bul Air от Бургас до Санкт Петербург за сметка на компания ВТА ", изяснява тя. След този полет в България остават блокирани към 360 деца.

Реваз Мгеладзе, общоприет шеф на ВТА, споделя, че от 25 юли " Аелита травел " не им е платила нито един от поръчаните полети на Bul Air от Санкт Петербург - два пъти седмично, като последният е трябвало да се състои на 5 септември. Понеже чартърната Bul Air не е член на IATA, не се оформят електронни билети, а се работи единствено със лист на пасажерите, добавя той.

Въпросната ООО " Аелита травел " от 17 юли е прекратила туроператорската си активност. Това е денят, в който Александър Димитров афишира, че " Ленд логистик " няма пари да си извърши уговорките. Руската компания споделя, че това се постанова " заради независещи от нас аргументи " и се обръща към българските правоохранителни органи. " Но процесът на събиране на платежи от безсъвестен задграничен оператор е комплицирано и постепенно ", добавя компанията.

Преди 10 дни в асоциация " Турпомощ " - съветският турустически гаранционен пул, споделят, че всички деца имат билети за прибиране в Русия и няма да се постанова да се включват в рецесията. Но говорителката на РТС показва, че по принцип към прекъсването на активността на " Аелита травел " сведенита за нея не са били вписана в регистъра на туроператорите, заради което остава под въпрос дали въобще " Турпомощ " би трябвало да поеме разноските за прибирането на децата.

Сега Тюрина от РТС разяснява, че " изцяло е допустимо, когато е говорила за платени билети, генералният шеф на " Аелита травел " Елена Ларионова да е имала поради депозита, преведен на Bul Air за трите последни полета ". Но по-скоро чартърният транспортьор ще си задържи тези средства като обезщетение за провалената стратегия на полетите, както е планувано и в контракта, добавя Тюрина.

Тя добавя и за проблеми с полети, поръчани на Bul Air от Москва, а компания " Балкан експрес " добавя, че не са ѝ платени резервирани от " Аелита травел " места в полети на Bulgaria Air от Москва и Санкт Петербург, добавя " Интерфакс ".

При това състояние евентуално се проваля почивката в " Чавдар " / " Олимпиум " на 44 деца от Архангелска област от 7 август, за които локалната компания " Травел клуб " е платила на " Аелита травел ", само че не си е получила документи за преведената сума и знае, че полетът не е заплатен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР