Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв.,

...
Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв.,
Коментари Харесай

МОН: Близо 3500 зрелостници ще могат да получават месечна стипендия


Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лева, в случай че станат студенти в специалности от 12 предпочитани професионални посоки. оповестиха от Министерството на образованието.

Право на този бонус имат първите 10% от младежите с най-високи оценки на матурата по български език и литература, т.е. не по-ниски от 5,40. На втория наложителен държавен зрелостен изпит и държавния изпит по специалност триумфът им би трябвало да е над междинния за страната по съответния предмет, осведоми Нова тв.

Същата стипендия ще вземат и студенти, които са в първите 30% на втория държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и запазване на околната среда. Успехът им на матурата по български език и литература би трябвало да е еднакъв или по-висок от междинния за страната, който тази година е 4,36.

За да получават възнаграждението, учениците би трябвало да са признати в държавно висше учебно заведение в годината на довеждане докрай на междинното си обучение. Другото изискване е да следват компетентност от професионалните посоки: „ Педагогика “, „ Педагогика на образованието по… “, „ Машинно инженерство “, „ Електротехника, електроника и автоматика “, „ Енергетика “, „ Транспорт, мореплаване и авиация “, „ “Материали и материалознание “, „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “, „ Металургия “, „ Химични технологии “, „ Общо инженерство “, както и в компетентност „ Хидростроителство “ от професионално направление „ Архитектура, строителство и геодезия “.

Стипендията се поставя на всички първокурсници, които отговорят на изброените критерии. През идващите години от образованието си студентите би трябвало да имат най-малък триумф добър (4.00), с цел да я получават.

Тези стипендии на студенти от посочените посоки се изплащат за трета поредна година. Целта им е да покачат интереса на младежите към сфери на стопанската система, в които не доближават висококвалифицирани фрагменти.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР