Близо 35 от участниците в днешните протести са арестувани до

...
Близо 35 от участниците в днешните протести са арестувани до
Коментари Харесай

Близо 35 арестувани до момента при сблъсъците на протестите в София

Близо 35 от участниците в днешните митинги са задържани досега, като 30 от тях са последователи на партия, чието изтриване прокуратурата изиска неотдавна. Всички те са с престъпни прояви. Това заяви на втори за деня брифинг шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев, визирайки, че става дума за симпатизанти на Политическа партия „ Възраждане ". 

Срещу българската полиция не бяха изправени спокойно протестиращи жители, а престъпен контингент и ултраси, които бяха доведени от провинцията, търсещи пряк конфликт с сътрудниците, разяснява той. 

" Много от сътрудниците са потърпевши. На над 27 чиновници е оказана помощ в столичните здравни заведения, като на 100 от служителите на реда е оказана здравна помощ на място поради потреблението на пикантен спрей от страна на лица, които са с противогази, с персонални защитни средства. Бих желал да попитам кой кротичък жител отива на митинг с маска, противогаз, защитни средства и употребява пикантен спрей против сътрудниците. Разбира се, нашата ответна реакция е в отговор на инстинкта за самозапазване на самите служители на реда и потреблението от страна на полицейските чиновници на помощни средства, които са напълно в границите на закона ", добави той. 

" Спрямо служителите на реда бяха употребявани железни пръти, дървени колове, полетяха камъни и павета от софийските улици. Много от сътрудниците са потърпевши и все пак нападателно държание смятам, че дейностите на полицията бяха напълно в границите на закона. Дори бих споделил, че се опитахме да внесем успокоение измежду мъчно бих могъл да ги нарека протестиращи ", сподели още Хаджиев. 

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи акцентира, че дейностите на столичните служители на реда по време на митингите през днешния ден са напълно в законовите им пълномощия, като по думите му на моменти били дори пасивни. 

" С цената да понесат провали върху самите себе си служителите на реда съумяха да запазят гражданския мир. Въпреки нашите многочислени апели за съблюдаване на законоустановения ред и разположените на първа линия сътрудници с жълти жилетки, което е знак за опълчването ни на нападателно държание от страна на полицията, не срещнахме схващане и се търсеше пряк конфликт пот страна на протестиращите с органите на полицията ", добави ст. комисар Хаджиев.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР