Близо 34 процента от жени в Хърватия, които са родили

...
Близо 34 процента от жени в Хърватия, които са родили
Коментари Харесай

Повечето хърватки раждат за първи път на възраст над 30 години


Близо 34 % от дами в Хърватия, които са родили за първи път предходната година, са били на възраст 30-34 години, сочат данните на Хърватския институт за публично здраве, представени от „ Ютарни лист “.

Според тези данни 20 % от хърватките раждат за първи път на 35-39 години, а 28 на 100 – на възраст 25-29 години.

Добрата вест е, че има единствено три раждания на дами на възраст до 14 години, написа всекидневникът.

Данните удостоверяват някои от трендовете през последното десетилетие, в това число обстоятелството, че възрастта на раждащите за първи път се усилва, че от ден на ден бебета се раждат със секцио и че броят на ражданията измежду девойките под 14 години понижава.

Възрастта на раждащите за първи път хърватски доста е повишена по отношение на 2016 година. Повечето раждащи за първи път дами в Хърватия са били на възраст 25-29 години преди 2016 година.

В Хърватия за предходната година са регистрирани 36 346 раждания с 36 991 родени деца, от които 36 854 живородени и 137 мъртвородени.

Експертите настояват, че събитието, че от ден на ден дами раждат за първи път след 30-годишна възраст, се дължи на по-дългото време, належащо за обучение, по-късното започване на работа, както и на  трудности с решаването на въпроса с жилището и измененията в публичните настройки към фамилията.

Въпреки това е обезпокоително, че все по-малко и по-малко дами избират майчинство в биологично и медицински оптималната възраст. Успоредно с повишаването на възрастта на раждащите за първи път, пораства и броят на двойките, които търсят лекарска помощ заради стерилитет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР