Близо 3300 са аптеките в България като 200 от тях

...
Близо 3300 са аптеките в България като 200 от тях
Коментари Харесай

Шефката на фармацевтите: Аптеките у нас са неравномерно разпределени

Близо 3300 са аптеките в България като 200 от тях са болнични. Броят им е задоволителен за страната ни, само че казусът е, че аптеките са неравномерно разпределени. Това разгласи магистър-фармацевт Велина Григорова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз пред БНР:

" И макар, че цифрата е огромно, има цели общини, които са без аптеки, т.е. те са лишени от фармацевтични грижи. Едновременно с това има други общини, в които има аптеки, които обаче не извършват целия набор от функционалности, които може да има една аптека - или не работят със Здравна каса, или не работят с наркотични субстанции. Досега най-малко не е планувано да има някакво облекчение за аптеките, тъй че да може да се обезпечи по-голям достъп на пациентите до фармацевтични грижи ".

До момента издадените електронни предписания са 22 милиона, заяви основният секретар на съюза Димитър Маринов: 

" Под 20 000 са " белите " електронни предписания. Почти всичките предписания са по Здравна каса. От 3986 практики, които в миналото са издавали електронна рецепта, 2920 практики или 73 % от тях в никакъв случай не са издавали електронна " бяла " рецепта. Понеже видяхме изследване, в което се твърдеше, че болшинството от лекарите и съвсем надали не всеки втори пациент са " за " оставането на хартиената рецепта, тъй като електронната била доста страшна и рискова, аз не знам от какво се тормозят тези хора, като те не са виждали дори какво е електронна рецепта ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР