Близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа,

...
Близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа,
Коментари Харесай

Над 76% от жените над 50 години у нас не получават навременно или адекватно лечение за остеопороза


Близо 32 млн. души или 5.6% от популацията на Европа, страдат от остеопороза, сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (IOF), обхващащи жителите на 29 европейски страни. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 година е почти 4.3 млн., а упованията са до 2034 година той да нарасне до 5.34 млн., което неизбежно ще увеличи и разноските на здравната система за тяхното лекуване.

Проучването на IOF изследва разнообразни индикатори, като прави параленост сред тях в обособените страни. Данните от него демонстрират стеснен достъп до диагностика и по-конкретно проучвания на костната компактност за българските пациенти, както и съществено закъснение в лекуването. Над 76% от дамите в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или съответно лекуване.

Скорошно изследване, извършено в България, проучва лекуването на 1206 дами с открита остеопороза в границите на 4 години, като по-голямата част от тях (88.3%) са без предходни фрактури. От всички 1206 пациенти 731 (60.6%) одобряват лекуване през втората година, единствено 524 (43.4%) през третата година и едвам 403 (33.4%) през четвъртата година, в края на наблюдателния интервал. Основните аргументи за прибързано спиране на лекуването са финансови, последвани от липса на ангажимент от страна на пациентите и схващане на риска от поява на фрактури.

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за битка с остеопорозата. В международен мащаб всяка трета жена и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат фрактура вследствие от остеопороза до края на живота си.6 Счупването на кост може да бъде изменящо живота събитие, което да докара до болежка, загуба на пъргавина и смяна в метода на живот.7

Навременната диагностика и лекуване на остеопорозата са от основно значение за предотвратяването на животозастрашаващи фрактури. В тази връзка американската биотехнологична фармацевтична компания “Амджен “ (Amgen) България започва осведомителна акция, отдадена на битката с остеопорозата. Кампанията е под надпис “Не се пречупвай! “ и е подкрепена от актрисата Марта Вачкова и ревматолога доктор Родина Несторова. Като част от акцията, " Амджен " разгласи старта на нова платформа за пациенти, наречена. Платформата съдържа информация за болестта, способи за диагностика, както и потребни материали и препоръки за предварителна защита и поддържане на положително костно здраве.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР