Близо 300 жители на столичния квартал Филиповци“ се включиха в

...
Близо 300 жители на столичния квартал Филиповци“ се включиха в
Коментари Харесай

400 чувала боклук от нерегламентирани сметища събраха в кв. Филиповци

Близо 300 поданици на столичния квартал „ Филиповци “ се включиха в самодейността за разчистване на нерегламентирани сметища, проведена от Столичната община (СО) и Столичния инспекторат. Това оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Цели фамилии родители с деца се отзоваха на апела да бъдат почистени изхвърлените на противозаконни места боклуци.

От 14:00 часа доброволците започнаха работа по разчистване на територията сред Околовръстния път и жилищния квартал, като продължиха и по ул. „ Трети март “ и вътрешно-квартални улици. Събраните от хората чували с битови боклуци надвишиха 400. Отделно са събрани зелени боклуци и сухи клони. Мотивацията на част от хората, отзовали се да почистват, е желанието да създадат квартала си по-чист и да дадат добър образец на своите деца, осведомиха от Столичната община. 

От Столичния инспекторат са обезпечили чували за боклуци, ръкавици и принадлежности, както и транспортиране на събраните боклуци. С помощта на техника са събрани и едрогабаритни боклуци. 

Организацията е основана от Столичен инспекторат благодарение на старши контрольор за региона Галин Цоков, като това е втората за тази година самодейност, само че с доста по-голям мащаб. „ Примерът и положителната връзка с локалната общественост са доста значими. Планираме работата да продължи и в други елементи на квартала ”, показаха от Столичния инспекторат.

Инициативата за разчистване на нерегламентирани сметища с присъединяване на доброволци продължава. Това е част от акцията на Следствен отдел към окръжна прокуратура за решение на казуса с противозаконните сметища. Участието на жителите в почистването е значимо, както и последващата грижа за бранене и поддържане на чистотата за всички в града, показаха от Общината. 

Чистотата на града е една от първите тематиките във фокуса на кмета на София Васил Терзиев, а намирането на по-добри решения - пореден развой. За да стартира редовно решение на казуса със сметищата в общината, е основана карта на нерегламентирани сметища. На база на разбора се изготвя тактика за оправянето с тях.

В края на предишния месец кметът на София Васил Терзиев заяви, че до момента са разпознати и картирани 242 нерегламентирани сметища. Той акцентира, че над 90 % от всички нерегламентирани сметища са за строителни боклуци и земна маса. Направихме 1014 инспекции на строителни обекти, издадохме 288 акта за нарушавания и 216 предложения за непринудено разчистване, уточни Терзиев. Той добави, че вършат инспекции и са приключили контрола и върху извозването на едрогабаритните боклуци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР