Близо 300 хиляди автомобила ще останат без гражданска осигуровка в

...
Близо 300 хиляди автомобила ще останат без гражданска осигуровка в
Коментари Харесай

Ако сте с Гражданска към Олимпик - тичайте за нова!

Близо 300 хиляди автомобила ще останат без гражданска осигуровка в събота заран поради банкрута на ЗК " Олимпик ". Ако сте клиент на компанията, най-добре е да прекратите сами полицата си с декларация и бързо да сключите нова с друга компания, поучава шефката на пловдивския офис Пепа Деведжиева. Тя напомни, че дялът на компанията на пазара през последната година е бил 9,2%, което я подрежда на четвърто място в страната. Офисът в Пловдив бе един от най-активните и сполучливите и скоро отпразнува рожден ден.

" В момента се дава доста къс период на жителите да реагират. В понеделник стана ясно, че застрахователните поли

ци ще бъдат анулирани в среднощ на петък против събота. КФН и Гаранционният фонд абдикират от отбраната на своите жители ", безапелационна е Деведжиева. Тя напомни, че сезонът е отпускарски и доста хора не наблюдават новинарския поток, тъй че могат да имат неприятни изненади през уикенда. Още по-интересна е обстановката с тези, които сега са в чужбина и ще се върнат с автомобила си след анулирането на гражданската им отговорност, тъй като проблемите на границата може да са съществени.

За тези, со които информацията за банкрута към този момент е достигнала, е най-важно да подадат заявление за преустановяване и да сключат нова гражданска.

" Съчувсквам на всички наши клиенти, които би трябвало да преживеят това стеснение, само че процесите не зависят от нас ", изясни Деведжиева.

Лицензът на кипърското застрахователно сдружение " Олимпик " бе лишен по-рано тази година. Изненадата пристигна, откакто при започване на май от компанията изпратиха мнение до Комисията по финансов контрол, съгласно което то ще продължи активността по към този момент подписани контракти.

Заплатените награди за неизтеклата част на застрахователните контракти, които ще бъдат прекъснати, подлежат на връщане в границите на последващото произвеждане по неплатежоспособност в сходство със законодателството на Република Кипър. Клиентите на ЗК Олимпик ще бъдат известени за откритото произвеждане и ще им бъде указан редът и периодите, в които могат да изискат парите си от застрахователя, оповестиха от Комисията за финансов контрол.

По същия метод ще бъдат известени и лицата, които са завели вреди при застрахователя.

Прекратяването на всички полици става по силата на кипърското законодателство. Дружеството " Олимпик " има публикуван лиценз там, а по силата на европейските закони то може да открие клон в България без потребността да минава нова процедура при локалния регулатор.

" Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) активността на застрахователи от други страни от Европейски Съюз, които правят активност в България при правото на определяне. ЗК Олимпик (чрез клона си в България) прави активност точно при правото на определяне, надлежно Гаранционният фонд не изплаща компенсации вместо този осигурител, който е със седалище в Кипър ", излиза наяве от известие на Гаранционният фонд.

От него излиза наяве, че компенсациите ще би трябвало да бъдат търсени от кипърския Застрахователен фонд.

Сагата стартира на 10 май, когато КФН забрани на сдружението да подписва нови контракти и я сложи под специфичен контрол. Решението бе на база мнение на кипърското Министерство на финансите, което откри, че компанията не може да подсигурява финансовите си благоприятни условия.

Застрахователната компания имаше един месец да употребява втори инспектор. От последното известие на КФН излиза наяве, че сдружението е упражнило правото си на обжалване, само че непрекъснатият секретар на Министерстовто на финансите на Кипър е удостоверил решението за лишаване на лиценза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР