Близо 300 досъдебни производства за насилие над животни са образувани

...
Близо 300 досъдебни производства за насилие над животни са образувани
Коментари Харесай

Работи ли зоополицията у нас?

Близо 300 досъдебни производства за принуждение над животни са формирани за първите 10 месеца на годината у нас. Почти половината от тях обаче са спрени или прекъснати.

Самостоятелна зоополиция у нас няма. Във всяка регионална дирекция има чиновници на полицията, които наблюдават за закононарушения против животни. Те вършат всекидневни инспекции в интернет и наблюдават медийните изявления.

Поредният клип с принуждение над животно възмути обществените мрежи в почивните дни. На него момиче от Китен рита като футболна топка домашното си коте.

" От един подбив, всичко стана от нелепост, тъй като котето одраска и ухапа едно момче от нашата компания. Много се срамя в действителност за моята постъпка и скърбя и се оправдавам ", сподели момичето Йоана Петрова.

„ Наистина постъпката е извънредно укорима, тя е неприятна, тя е… нямам думи. Но в последна сметка котенцето е добре и си живее добре ", сподели татко й Атанас Петров.

Полицията в Бургас е сезирана по случая. Оттам обаче признават, че закононарушенията против животни се разкриват мъчно.

" Липсата на очевидци, фактът, че се прави в домове или в несветлата част на денонощието затруднява нашата работа ", съобщи Пепа Андонова, контрольор в Криминална полиция, ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас.

Във Варна в последните месеци бяха разрушени два незаконни кучкарника с ужасни условия. Основна движеща мощ при акциите обаче бяха екоорганизации.

„ За да се случи нещо, каквото и да е то, би трябвало ние авансово да подготвим всичко и да дадем подготвени материали, след което отново няма гаранция, че ще има резултат, който ние желаеме да бъде реализиран ", изясни Светла Димитрова, от „ Анимал Хоуп” – Варна.

Ефективните присъди за принуждение над животни са единици и в множеството случаи са свързани с тежко престъпно минало на причинителя.

Най-често делата се образуват за причиняване на гибел или увреждане на животно – 228. 43 са разследваните случаи за непълен надзор над животно, което е довело до породена телесна щета на човек, а 3 са формираните досъдебни производства за образуване на боеве. Общо обаче са повдигнати едвам 19 обвинявания.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР