Близо 300 000 фиданки ще бъдат залесени по проект Подобряване

...
Близо 300 000 фиданки ще бъдат залесени по проект Подобряване
Коментари Харесай

Засаждат 300 000 фиданки по проект на територията на Северозападното държавно предприятие

Близо 300 000 фиданки ще бъдат залесени по план " Подобряване природозащитното положение на горски естествени местообитания и подкрепяне на екосистемните услуги, предоставяни от горите, посредством използване на лесовъдски практики и залесяване на територията на Северозападното държавно дружество ", сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на плана Томислав Колов.

Проектът е финансиран от Европейския съюз и е на стойност 10 млн. лева, като националното съфинансиране е близо 1,5 млн. лева Фиданките ще са най-вече от типовете евро-американска топола, бяла върба и разнообразни типове дъбове. Освен тях ще бъдат засадени и 1900 горско-плодни типове. Проектът бе показан през днешния ден на откриваща конференция, в която участваха шефът на Северозападното държавно дружество инж. Веселин Нинов, шефът на Природен парк " Врачански Балкан " инж. Николай Ненчев и представители на горските стопанства, намиращи се на територията на СЗДП.

Включени са 13 горски стопанства, като максимален дял заемат крайдунавските стопанства в Никопол, Оряхово, Лом и Видин. Благодарение на плануваните действия те ще произведат близо 1 млн. фиданки.

" Залесяването ще се извършва главно от външни реализатори, посредством възлагане на процедури по Закона за публичните поръчки (ЗОП), като немалка част ще бъде осъществено и от лични служащи, назначени към горските стопанства ", изясни Томислав Колов. Очаква се през настоящата година да се залесят 3623 дка, върху 2380 дка да се извърши почвоподготовка, да бъдат отгледани 19 806 дка горски култури.

Продължителността на плана е 13 месеца и ще завърши в края на тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР