Близо 30 ВЕЦ-а ще останат без разрешителни за работа още

...
Близо 30 ВЕЦ-а ще останат без разрешителни за работа още
Коментари Харесай

Ще работят или не малките ВЕЦ-ове? Решението ще е след изборите

Близо 30 ВЕЦ-а ще останат без разрешителни за работа още до края на 2021 година Догодина още десетки ще са в това състояние и ще би трябвало да спрат. Което на фона на вилнеещата енергийна рецесия и исторически рекордните цени на тока повдига съществени въпроси - за какво се случва това, по какъв начин може да се позволи проблемa и изобщо каква е ролята на Водноелектрическа централа в българската енергетика?

Казусът в действителност е напълно елементарен и регулаторен, а решаването му сега се пада на служебното държавно управление. То обаче не наподобява да изгаря от предпочитание да се оправи с него, защото има опълчване на хидроенергийния бизнес от една страна и природозащитните организации от друга. Което очевидно се приема като проблем в предизборната конюнктура.

Генезисът на сегашната обстановка е още в първото държавно управление на ГЕРБ - през 2010 година, само че действително се изостря през 2018-а, по време на третия кабинет на Бойко Борисов и доближава своя връх през март тази година - малко преди изборите. Именно тогава са признати синхронизирани нормативни промени, посредством които безусловно се възпира активността на съществуващи и строителството на към този момент утвърдени Водноелектрическа централа. Това става като се вкарва условието за показване на документ за възмездно право на градеж от централите, с какъвто облаче разполагат единствено два от общо над 240 ВЕЦ-а. Освен частните централи, регулациите засягат и огромните ВЕЦ-ове на НЕК, като " Цанков камък " да вземем за пример.

Заради това бизнесът е решен да стигне до митинги, в случай че нормативното споразумяване на въпроса за централите продължава да се бави. Еколозите обаче споделят, че ВЕЦ-овете вредят на реките и околната среда и не би трябвало да работят.
Какъв е казусът?
Още преди няколко години дребните водноелектрически централи сигнализираха за проблем поради наредба в Закона на водите, забраняваща удължаването на разрешителните им. Става дума за член 118ж, който е въведен още през 2010 година., само че защото въпросните разрешителни са всеобщо 10-годишни, резултатите от него се демонстрират по-късно. В началото на 2020 година някогашният вицепремиер Валери Симеонов внесе ремонти в текстовете на този закон, само че след мощно неодобрение от страна на съдружие " Балканка ", той отдръпна предлагането в последния миг.

Проблемът ескалира през тази година, откакто държавното управление на ГЕРБ утвърди промени в Наредбата за използването на повърхностните води - ВЕЦ-овете да показват позволение за вещно право на градеж в коритата на реките, с цел да им бъде удължено разрешението за водоползване.

Само че такива разпореждания е нямало, когато централите са се строили, и дейно нарушаване не е имало. А в този момент, такива разрешителни за вещни права не могат да бъдат извадени, откакто към този момент всичко е издигнато. Или в резюме казано - ВЕЦ-овете са изпаднали в параграф 22.

През август служебният министър на екологията Асен Личев предложи пакет от промени в противоречивата разпоредба, с които от една страна се не разрешава построяването на нови деривационни Водноелектрическа централа по реките, само че в това време се узаконяват всички Водноелектрическа централа, които имат проблеми с разрешителните. Заради това предлагането на Личев бе остро подложено на критика от екоорганизациите. Сега от Министерство на околната среда и водите обясниха за " Капитал ", че публичното разискване на промени в наредбата е завършило на 6 септември и се чака редактираните текстове да бъдат оповестени за второ публично разискване. А това значи още най-малко месец до момента в който се стигне до гласоподаване. Предвид идните избори обаче е доста евентуално всичко още веднъж да бъде отсрочено.
Кой е обиден?
По данни на Асоциацията " Хидроенергия ", до края на 2021 година на общо 29 ВЕЦ-а ще им изтекат разрешителните и в случай че не се промени това, ще би трябвало да преустановят активност, според настоящата сега разпоредба за използването на повърхностните води.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Политика
Заради същата тази разпоредба обаче еколозите настояват, че огромна част от тези частни Водноелектрическа централа са противозаконни. Пред " Капитал " от съдружие " Балканка " обявиха, че новата разпоредба за прилагане на повърхностни води (с текстовете от март 2021 г.) е напълно законно предходна разискване в Министерството на енергетиката и това на околната среда и водите, а самите водноелектрически централи имат унищожителен темперамент за дребните реки.

По този мотив от хидроасоциацията споделят: " Трябва изрично да стане ясно, че хидроенергетиката е водоползвател (т.е. водата единствено минава през съоръженията), а не водопотребител, каквито са да вземем за пример водоснабдяването или напояването. "
Колко значими са ВЕЦ-овете?
Обективно видяно водноелектрическите централи са най-големите производители на възобновима сила в България. И без тях страната просто няма по какъв начин да извърши задачите си за зелен ток към Брюксел. Дори през доста сухите 2019-а и 2020 година те образуват към 50% от ВЕИ производството в страната, а от началото на 2021 до 10 октомври производството на ток от вода е два пъти повече от останалите възобновими източници (около 75% от общото ВЕИ производството).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР