Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи.

...
Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи.
Коментари Харесай

Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи

Близо 30% от учебните заведения в Благоевградска област са без гръмоотводи. Заради зачестилите в последно време стихии от Регионалното ръководство на образованието направиха незабавна инспекция, която откри, че 31 от общо 124-те учебни заведения в региона нямат система за отбрана от мълнии, която е наложителна по закон.

Благоевград

Осмо учебно заведение „ Арсени Костенцев “ в регионалния център към този момент седем години няма система за отбрана против мълнии. Била отстранена поради ремонт.
Сергей Биров, шеф на 8 Основно учебно заведение „ Арсени Костенциев “ в Благоевград: През 2010 и 2011 година на покрива на постройката на 8-мо учебно заведение беше направена топлоизолация и хидроизолация. Ремонтът беше сбъднат качествено. За страдание, в края на ремонта вместо да бъде възобновена мълниезащитната система, тя беше оставена без възобновяване.
От пожарната работа са връчили две наставления на шефа, само че поради липса на средства те не се извършват.
Сергей Биров, шеф на 8 Основно учебно заведение „ Арсени Костенциев “ в Благоевград: При направено изследване се оказа, че мълниезащитната система ще коства в порядъка сред 30 и 40 хиляди лв.. От делегирания бюджет на учебното заведение няма по какъв начин да заделим такава извънредно сериозна сума.
От Регионалното ръководство по образованието обаче са безапелационни - до 15 септември всички учебни заведения би трябвало да имат гръмоотводи.
Ивайло Златанов, шеф на Регионалното ръководство на образованието – Благоевград: Там, където няма, със заповед ще задължим шефовете на учебните заведения да се задели нужния финансов запас.
Не е ясно дали всички учебни заведения ще намерят средства. А синоптиците към този момент предизвестяват за нови гръмотевични стихии, по тази причина специалистите поучават.
Боян Обецанов, контрольор в бранш „ Превантивна и контролна активност “ към пожарната работа – Благоевград: Не би трябвало да сме покрай прозорци и порти, те също би трябвало да се затварят, както не би трябвало да сме близо и до чешми. Ако се намираме навън би трябвало да се отдалечаваме от високи дървета или стърчащи клони, от електропроводи на високи напрежения, железни здания и уреди, огради.
Ако сме навън не би трябвало да държим в ръцете си и телефони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР