Близо 30% от републиканските пътища в България са за основен

...
Близо 30% от републиканските пътища в България са за основен
Коментари Харесай

Близо 30% от републиканските пътища в България са за основен ремонт

Близо 30% от републиканските пътища в България са за главен ремонт. Това сподели пред Българска национална телевизия Андрей Цеков, министър на районното развиване и благоустройството.

" 28% от републиканските пътища в България са за главен ремонт, това значи към 5500 километра. Тези пътища са изграждани от 70-те години насам. Има пътни сектори, които не са главно ремонтирани от момента на построяването им. Това е извънредно сериозен проблем, защото, в случай че предположим, че би трябвало да правим неотложно съществени поправки на тези 5500 км пътища, в идната година би трябвало да похарчим към 10-15 милиарда лв.. Очевидно това не е по силите на бюджета, защото естествената сума, която се заделя от бюджета за пътна поддръжка, е от порядъка на 1 милиарда лв.. плюс спомагателни 2 милиарда за главен ремонт и за главно строителство ", сподели Андрей Цеков.

" Изправени сме в справедлива действителност. Българските пътища са строени в продължение на 50 години, през последния половин век - всеобщо създаване на пътната мрежа. През последните 30 години равнището на поддръжка и на възобновяване на експлоатационните качества на пътната мрежа е релативно ниско. Вследствие на финансовите благоприятни условия на страната ", добави министърът.

Министър Цеков изясни метода, по който се правят инспекциите за качеството на строителството по пътищата и за какво има отклонения при над 50% от тестваните автомагистрали и скоростни пътища.

" Всички проби, които направихме, са осъществени от Института по пътища и мостове, който е конструкция в границите на организация " Пътна инфраструктура ", профилирано и акредитирано звено да реализира инспекции за качеството на изпълнените строително-монтажни действия по пътищата, както и за качеството на материалите. Проверките се правят с два метода. Единият е обвързван с премерване на надлъжна равност, т.е. до каква степен пътното платно дава отговор на условията за равност, има открити нормативи. И второ - дебелина на асфалтовите пластове. В единия случай проучванията се правят с лазерен профилограф, който е машина, която мери равността. Второто е посредством сондажни ядки, като методиката, по която се извършват те, е на всеки 2000 квадратни метра по една ядка ", означи Цеков.

Министърът заяви, че водещият аршин за инспекция на пътищата е бил по кое време изтичат гаранционните периоди.

" Гаранционните периоди за автомагистрали са 7 години, за първокласни и второкласни пътища - 5 години, за третокласни - 4 години. Имаше периоди, които изтичат през ноември. Поканихме в избрани рационални периоди изпълнителите да отстранят дефектите ", сподели Цеков.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР