Близо 30 млн. лева са арестувани като улики по различни

...
Близо 30 млн. лева са арестувани като улики по различни
Коментари Харесай

Сейфовете на РПУ-та се пръскат по шевовете от бандитски пари

Близо 30 млн. лв. са задържани като улики по разнообразни каузи и следствия, които се водят у нас. Това оповестява в. „ Монитор “. Парите са главно в брой и са пръснати по трезори в Българска народна банка, правосъдни складове и по другите служби, където се водят досъдебните и правосъдните производства. Пачките са давани като подкупи, като разплащане при покупко-продажби с опиати и са залавяни при акции против корумпирани служители.
Сред държаните под ключ улики има и от така наречен светещи банкноти (с това име се прочуха белязаните от проверяващите пари, около акцията с ареста на кметицата на „ Младост “ Десислава Иванчева). Както стана ясно и около спецакцията на прокуратурата и новата комисия „ Антикорупция “ рядко сумите за предоставяне на рушвет се обезпечават от системата за сигурност на страната и по тази причина идват от изнудваните лица.
Причината за това пък е прозаична – институциите няма по какъв начин да заделят пари, които да бъдат блокирани по досъдебните производства. Когато задържаните пари са обезпечени от рекетиран жител, след привършване на делата против задържаното лице те се възвръщат на притежателя им. Обичайно обаче тази процедура лишава години (виж каретата – б.р.) и по тази причина проверяващите упорстват за законодателна смяна, с която да се обезпечи опция на страната да вади тези суми от себе си.
Друга огромна част от задържаните суми пък са пари, които са хванати от митничари, когато някой чужденец се е опитал да ги вкара в страната, без да ги заявява. Тогава след приключването на правосъдното произвеждане, сумата се конфискува в интерес на страната.
Само при една акция в края на предходната година бяха прибрани над 115 хиляди лв., открити в чиновници на „ Автомобилна администрация “, които взимали пари, с цел да уреждат шофьорски изпити. Месеци по-рано обаче варненски митничари ги сложиха в дребния си джоб, когато чиновници на прокуратурата и ГДБОП им откриха 711 хиляди лв., скрити в домовете им.
Един от върховете за предходната година обаче е на група за пране на пари и укриване на налози от продажбата на горива. При задържането на бандата бяха открити 1,9 млн. лв.. Всички сходни суми се прибират в правосъдните складове или в трезори в избрани банки, главно Българска народна банка, до момента в който делото не завърши.
Ако виновността на арестуваните бъде потвърдена, то пачките отиват в интерес на страната, в случай че те бъдат оправдани след приключването на процеса, получават парите си назад. Стига да могат да потвърдят произхода им, разясниха способените служби.
Уликите, които заради спецификата си не могат да се ползват към досъдебното произвеждане, се изпращат след координиране с прокурора или следователя на разнообразни места. Ако са пари и други полезности, се предават за бранене в сейф в комерсиална банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българска народна банка. В Национална следствена служба има двама упълномощени чиновници, които дружно вземат или влагат доказателствата от сейфа, когато това се постанова. Банката обезпечава когато и да е достъп до касетата с материални доказателства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР