Близо 30 години американският предприемач Бърнард Кейзър върви по стъпките

...
Близо 30 години американският предприемач Бърнард Кейзър върви по стъпките
Коментари Харесай

По следите на най-голямото съкровище на таплиерите или инките

Близо 30 години американският бизнесмен Бърнард Кейзър върви по стъпките на богатство, което назовава най-голямото в историята. Според легендата съкровищата на тамплиерите или на инките били скрити на самия остров, където в миналото е живял прототипът на Робинзон Крузо. Пътят до тях е зашифрован в загадъчен паметник, обвързван с името на популярен мореплавател, а единствената диря се пази от наследницата на южноамериканска революционерка.

Някога историите за ловци на съкровища започвали с изгубена пиратска карта, мистериозно обръщение в бутилка или приказка, дочута в пристанищна таверна. Историята на Бърнард Кейзър няма толкоз красиво начало. Той научил за своето богатство от телевизионно предаване.

По канала Discovery разказвали за испанския военачалник Хуан Естебан Убила, живял при започване на XVIII век. В тези години две могъщи европейски династии се борели за испанския трон: Бурбоните и Хабсбургите. Убила се причислявал към последователите на Хабсбургите, само че успеха им изглеждала все по-малко евентуална с всяка минала година. И тогава той решил да скрие съкровищата на Испанската империя, с цел да не попаднат при Бурбоните.

Произходът на тези съкровища се изяснява друго. Някои считат, че става дума за благосъстоянието на последния император на инките Атауалпа, ограбено от завоевателите, само че към момента неизпратено в Европа. Други са уверени, че у Убила били тамплиерските реликви, открити в Йерусалимския храм по време на кръстоносните походи. Разбира се, нито едната, нито другата версия имат документални доказателства. Всичко това е просто легенда.

През 1714 година флотилия под командването на военачалник Убила достигнала необитаемия остров Мас а Тиера, ситуиран край западния бряг на Южна Америка по пътя за нос Хорн. По това време това бил същинският завършек на света. От време на време се мяркали галеони, носещи злато и сребро от мините в испанските колонии, или пиратски кораби, които се надявали да завоюват от тях. Но откакто попълнели водата и провизиите си, и едните, и другите отплавали далеко. Никой не се задържал там задълго - най-малко не непринудено.



Сателитно изображение на остров Мас а Тиера, понастоящем прочут като острова на Робинзон Крузо. Снимка: NASA Earth Observatory / Public Domain

По едно време единственият гражданин на острова бил британският моряк Александър Селкърк. През 1704 година той декларирал на своя капитан, че е самоубийство да плава по-нататък на такова продънено корито, и изискал да бъде оставен на първия остров. Капитанът по този начин и направил. Селкърк трябвало да оцелява самичък на Мас а Тиера съвсем пет години, до момента в който не беше взет от капери, които разглеждали острова. Романът за Робинзон Крузо е въодушевен точно от спомените на Селкърк.

Така или другояче до идването на испанската флотилия Маса а Тиера още веднъж пуст. Това било в интерес на военачалник Убила: колкото по-малко очевидци, толкоз по-добре. Неговите моряци заровили или 80, или 800 бъчви злато, сребро и други полезности, след което вечно напуснали острова. Смята се, че Убила е съобщил за съкровището единствено на съдружниците в Англия. Само след година корабите му попаднали в вихър покрай Флорида и потънали, а самият той умрял.

Повече от два века по-късно чилиецът Луис Кузиньо се разхождал по плажа покрай град Валпараисо, най-близката точка на Южна Америка до Мас а Тиера. Той забелязал в пясъка железна кутия, в профил на която имало букви, надраскани с нож: Unicorn. Вътре били записките на британския капитан Корнелиъс Уеб.

Уеб пишел, че е дошъл в Мас а Тиера през 1761 година на своя платноход Unicorn. Следвайки инструкциите на адмирал Джордж Ансън, който посетил острова 20 години преди него, той намерил съкровището на Убила, само че неприятното време му попречило да го вземе. Съкровището трябвало да бъде изоставено и Unicorn трябвало да бъде откаран във Валпараисо със счупена мачта.

Когато било покрай сушата, Уеб научил за протест, който готвели моряците. След това запалил барутния погреб, спуснал лодката и доплувал до брега самичък. Корабът се взривил и потопен, целият му екипаж умрял и по-късно Уеб трябвало да се скрие в Чили под непознато име.

Той написал на Ансън за своите прекарвания, като приложил самоделна карта и шифровано известие към историята. Кузиньо разкрил копието от писмото, което Уеб запазил за себе си.



Лагерът на Джордж Ансън на острова на Робинзон Крузо. J. Mason / Public Domain

През 1950 година Луис Кузиньо и неговият другар - италианският граф Хорхе ди Джорджо, който имал яхта, се въоръжили с картата на Корнелиъс Уеб и потеглили към Мас а Тиера. Те се надявали да изкопаят съкровището, само че експедицията приключила с цялостен неуспех. Жителите на град Сан Хуан Баутиста, който израснал на острова след на Убила, Ансън и Уеб, научили за проектите им и заплашили да убият търсачите на съкровища, в случай че приберат даже едно песо. Кузиньо и ди Джорджо избрали да не изкушават ориста и се отдръпнали.

Картите и бележките на Уеб са наследени от Мария Еухения Бис, снаха на Луис Кузиньо и щерка на известната Бланка Луз Брум, уругвайска художничка, писателка и ляв деятел, която се е укрила в Мас а Тиера по време на диктатурата, открита в родината ѝ. В началото на 90-те години на предишния век Мария Еухения се завърнала на острова, където в миналото живяла майка ѝ. Причината за това била същата легенда за златото на военачалник Убила. Кореспондент на английския вестник " Индипендънт ", който се срещна с дамата през 2010 година, твърди, че е забелязал дребна татуировка във формата на кука на показалеца ѝ - тайният знак на ловците на съкровища.
По следите на военачалник Убила
Легендата за съкровището от остров Мас а Тиера завладяла Бернар Кейзър. Търсенето на съкровища, скрити в едно от най-недостъпните кътчета на планетата, не е най-лесното и на ниска цена нещо, само че той имал и пари, и време. Кейзер Бил е много състоятелен човек: той има текстилната компания Architex International, която създава огнеупорни тъкани за НАСА.

За начало следвало да се разбере къде в тази история е истината и къде е измислицата. Например военачалник Убила се оказал действителна историческа персона, само че историците не загатнаха нито политическите му пристрастия, нито плаването до Мас а Тиера. Съществуването на адмирал Ансън също било отвън подозрение. През 1741 година той фактически посетил острова и разказал в детайли за него в книгата си за околосветско корабоплаване. За съкровището в него обаче няма нито дума. Но то е загатнато от мистериозния надпис на Shugborough, тясно обвързван с името на адмирала.

Той се намира върху чудноват монумент, който през 1748 година е повдигнат в имението му от по-големия брат на Ансън. Паметникът е декориран с релеф с огледално отражение на картината на Никола Пусен „ Пастирите от Аркадия “: трима мъже и една жена, събрани на гроба. А по-долу е шифърът: латинските букви O, U, O, S, V, A, V и V, затворени сред буквите D и M. Никой не знае какво значи това, само че съгласно една от известните тълкования надписът може да съдържа зашифрованите координати на мястото, където са скрити съкровищата.



Монументът с Пастирите от Аркадия и надписа Shugborough. Снимка: Edward Wood / CC BY-SA 3.0

Но главната диря оставали писмата на капитан Корнелиъс Уеб, открити от Луис Кузиньо. За да ги види с очите си, Кейзър трябвало да отиде в Мас а Тиера или, както в този момент се назовава, островът на Робинзон Крузо. Стигането до такава степен, въпреки и по-лесно, в сравнение с през XVIII век, към момента не е толкоз просто. Два пъти месечно има катер от Валпараисо до острова; също така, дребен аероплан лети от време на време, само че билетите са на баснословни цени.

Кейзър съумял да се срещне с Мария Еугения и да я убеди да показа информация в подмяна на дял от плячката. Според чилийските закони страната взема 75 % от цената на съкровището, само че това не ги тормозило. Ако Убила в действителност е скрил толкоз доста злато, ловците на съкровища по този начин или другояче щели да получат милиарди долари.

След пътешестване до острова Кейзър прекарал две години в библиотеката на Музея на английската войска и архива на Индия в Севиля, където се съхраняват архивите на испанските колониални администрации. Той се опитал да откри в допълнение удостоверение на легендата и в последна сметка се натъкнал на телеграма, в която военачалник Убила бил обявяван за нарушител и се призовавали лоялните жители на Испания да го заловят жив или мъртъв. Същността на закононарушенията, които той направил, не била конкретизирана, само че датите съвпадали: ловът за Убила беше разгласен тъкмо откакто той, съгласно легендата, липсващ със съкровищата. „ Изведнъж ми просветна по какъв начин да сглобя този пъзел “, спомня си по-късно Кейзър.

В края на 1998 година той провел първата експедиция до острова. Държавният лиценз разрешавал разкопки с ръчни принадлежности единствено шест месеца в годината. Кейзер считал, че ще се оправи дори по-бързо. Все още не е известно какви знаци е показал Корнелиъс Уеб, само че явно в писмата му до Ансън се загатва пещера, където в миналото е живял Селкърк, и някакво „ място на скорпиона “. Очевидци съдят за това по думите, изпуснати от Кейзър, и откровения интерес, който провокирало у него вулканично образувание, неясно наподобяващо скорпион.
Разкопките на Бърнард Кейзър
Не било допустимо да се откри съкровището от първия опит, само че Кейзър не се отказал. Той харчел хиляди долари дневно за търсенето и персонално следил напредъка на работата. „ Обикновено Кейзър се облича в бяло, когато отива на мястото на разкопките, което съществено усложнява живота на дамата, която почиства къщата му и пере облеклата му “, споделя публицист от чилийския вестник La Segunda, разговарял с Кейзър през 2001 година Той му споделил, че чака да откри съкровищата през идващите три години. „ Не знам какво ще върша, в случай че нищо не бъде открито - признал Кейзър. - Не обичам да мисля за бъдещето. "

До края на избраното време Кейзър разкрил единствено няколко монети, откъс от лула за пушене, употребена от индианците маи, копче от испанска морска униформа и 10 кг китайски порцелан от династията Сун.

Първите находки единствено убедили иманяря, че е на прав път. Особено се интересувал от порцелана: той още един път потвърждавал връзката на острова с Убиле и можело да бъде част от скритите съкровища.

През 2005 година Кейзър внезапно се сдобил с съперници. На острова пристигнали чиновници на компанията Wagner Technologies - разработчик на робота Arturito, оборудвани с георадар и други датчици за търсене на подземни обекти. През същата година той съумял да се потвърди: за броени дни роботът разкрил гръмко ликвидиране и разкрил тайник с картечници, гранатомети и други оръжия на територията на прословутата колония Дигнидад – обградено с тел населено място, учредено в Чили от избягали немски нацисти.

Скоро юрист Фернандо Урибе-Ечеберия, представляващ Wagner Technologies, оповестил сполучливото привършване на издирването. „ Установено е местоположението на най-голямото богатство в историята “, оповестил той. По думите му датчиците на Arturito посочили, че на дълбочина от 15 метра се намират златни скулптури на инките, 10 папски пръстена и всички други реликви, които легендите дават обещание. Освен, може би, Свещения Граал.



Изглед към остров Робинзон Крузо - крайбрежие и планини, в архипелага Хуан Фернандес, Чили. Снимка: Serpentus / CC BY-SA 3.0

Експерти, интервюирани от New Scientist, заподозрели, че юристът малко преувеличава. Според тях земните радари биха могли да покажат, че има нещо подземен, само че несъмнено не са в положение да дефинират с такава акуратност състава на разнообразни обекти. Кейзър бил още по-категоричен. „ Вероятно са намерили нещо, само че сигурно не толкоз огромно, колкото настояват - цитира го вестник El Mundo. - Нито един транспортен съд от XVIII век не би могъл да мине през Магелановия пролив с осем тона товар. “

Епопеята с робота завършила толкоз ненадейно, колкото и почнала. Седмици по-късно Wagner Technologies отменил без предупреждение среща с държавни чиновници, надяващи се да обсъдят идните разкопки. Урибе-Ечеберия обяснил, че е било прекомерно мъчно да се стигне до съкровището, тъй че компанията решила да се откаже от претенциите си. И като цяло единствената цел на цялото начинание съгласно него е бил безвъзмезден пиар. Фирмата си прибрала Arturito, а Кайзер остана и траял търсенето.
Съдилища и скептици
Година след година Кейзър и хората му се опитвали да открият съкровището. Тригодишната експедиция незабелязано се разтеглила в петгодишна, а по-късно - на 10. Всеки път на американеца се коствало, че шансът е доста близо. През 2016 година той решително аргументира пред публицист от английското списание „ 1843 “, че до октомври ще има злато и скъпоценни камъни на стойност 10 милиарда $. По това време Кейзър бил вложил минимум пет милиона $ в разкопки.

Годината свършила, почнала идната, а към момента нямало богатство. Но в този момент Кейзер имал друга концепция. Решил, че с екскаватор нещата ще вървят по-бързо. Към 2018 година било получено позволение за потребление на техниката, като за това, съгласно испанския вестник ABC, била нужна намесата на чилийския министър на естествените запаси Фелипе Варда, с който Кейзър бил другар. Противопоставила се Националната горска корпорация, която ръководи резервата на острова. През 2019 година спорът бил отчасти позволен, само че съумял да обиколи страниците на вестниците.

Повечето от жителите на острова били внимателни към американеца през цялото време. Мнозина се страхували, че визитата на иманяри ще навреди на околната среда. И защо? Все още нямало твърди доказателства, че на острова е било заровено богатство. „ Те приказват за 10 милиарда $, само че това е чиста нечиста сделка - споделя чилийският историк Родриго Морено. - Нито един от документите, с които настояват, че разполагат, по този начин и не е бил оповестен. “

След Националната горска корпорация, в лагера на съперниците на Кейзър минала Чилийската асоциация на археолозите, настоявайки за възбрана на непрофесионални разкопки. Политиците също се заинтересували от въпроса. „ Търсенето на съкровището се трансформира в съвсем религиозна фикс идея за него - споделя за Кейзър Диего Ибанес, член на чилийската партия „ Социална конвергенция “. - Но законът към момента би трябвало да се съблюдава. "

Сега няколко държавни организации заплашват Кейзер със правосъдно дело за нарушение на изискванията на лиценза. Той към този момент спечелил две каузи, само че това очевидно не било от изгода на идеята. През 2020 година бездействащият екскаватор бил изпратен на континента, до момента в който самият Кейзър се върнал в Съединените щати и в този момент чакал пандемията от COVID-19 да отшуми. Той към момента е сигурен, че тунелът, изкопан от служащите, води в вярната посока. „ Знам, че съкровищата са там - споделя Кейзър. - И моят геолог-геофизик също знае, че те са там. Затова желая да се върна на острова и да завърша плана. ”

Източник: Lenta.ru

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР