Близо 30 експерти от ИАГ, РДГ, СИДП, ЮИДП и териториалните

...
Близо 30 експерти от ИАГ, РДГ, СИДП, ЮИДП и териториалните
Коментари Харесай

Обучение по Заарландски метод се проведе на територията на ЮИДП

Близо 30 специалисти от ИАГ, РДГ, СИДП, ЮИДП и териториалните поделения на двете предприятия се включиха в третото подред образование по Заарландския способ, което е част от план „ Земите и горите на орела “ на стратегия LIFE. В рамките на три дни доктор инж. Мартин Борисов срещна участниците в проявата с теоретичната и практическа работа при използване на метода, като всеки един от специалистите трябваше да приложи наученото в авансово готови отдели на територията на ДЛС-Граматиково и ДГС-Кости. В края на образованието инж.Борисов показа, че е извънредно удовлетворен от работата с групата, както и от организацията от страна на ЮИДП. Той отговори и на няколко къси въпроси, свързани с плана и стратегия LIFE.

-Инж. Борисов, за трети път си идвате в България включвайки се в част от дейностите по плана. С какво ви притегли дребния писклив орел и финансиращата стратегия?

С наслаждение се включих в работата по плана, тъй като тук става дума за една моя обичана лесовъдска процедура и аз участвах в нейното първо използване в България. Това е способ, при който участвах още в зараждането му в страната и за мен е наслаждение да виждам, че той се ползва и нови хора демонстрират интерес към него.

От друга страна преподавателската работа ми е в кръвта, повече от 20 години съм водил лекции в ЛТУ, и ми е прелестно да продължа да споделям опита си с сътрудниците от бранш Гори.

Вярно е, че сега имам доста работа в Германия, тъй като е сезона на есенното залесяване, а и правим отгледни сечи с сътрудниците от компанията ми, само че считам че плана си коства едната седмица през която не мога да бъда на терен и на драго сърце си пристигнах за третото образование по Заарландския способ на територията на ДЛС-Граматиково и ДГС-Кости.

-За първи път ли работите по план финансиран по стратегия LIFE?

-О, не. По програмата се финансират доста положителни планове на Политическа партия Странджа и други от държавните предприятия и там също бях канен като преподавател, с цел да разпространявам метода, който е един от най-природосъобразните при развъждане на гори и е изцяло съчетаем с задачите на стратегия LIFE.

-С какво друго Ви притегля стратегия LIFE?

-Това е програмата по която се работи най-добре. Началото на този способ се случи по една стратегия на GTZ, като тогава бяха проведени и първите образования по този способ в Смилян /Родопа планина/. Сега продължаваме да разпространяваме Заарландския способ с помощта на стратегия LIFE. Хубаво е, че има такива планове, тъй като освен този способ, само че и други реформаторски практики са доста нужни за нашето съвременно горско стопанство, а недостига за тяхното използване е в неналичието на добре подготвени фрагменти, които да ги ползват на терен. С тези образования се оправяме с този недостиг и караме от ден на ден лесовъди да мислят креативен и да ползват най-хубавите практики при стопанисване на българските гори.

Обученията ни имат и различен, може би прикрит, резултат. Има доста бели петна в нормативната уредба и при работата ни през тези дни ние ги откриваме, като специалистите от ИАГ търсят и намират способи по какъв начин да съвместят новото и особеното с документите по които работи секторът в България.

Още доста изгоди има от тези образования, които организираме с помощта на стратегия LIFE. Остават ни още два семинара по план „ Земите и горите на орела “, като единият ще бъде в Родопите и там сътрудниците ще видят по какъв начин метода може да се приложи в иглолистни гори, тъй като досега практическите ни занятия са единствено в широколистни. В последна сметка към 130 лесовъди, хора на които съм преподавал метода ще могат да си напомнят главните неща и се надявам част от тях да стартират да работят пробни площи, които ще бъдат оценени от бъдещите ни сътрудници след 50-70 години.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР