Близо 3% от учениците у нас споделят, че са употребявали

...
Близо 3% от учениците у нас споделят, че са употребявали
Коментари Харесай

Дизайнерска дрога: Какви опасности крие употребата на легални наркотици

Близо 3% от учениците у нас споделят, че са употребявали по този начин наречената „ дизайнерска дрога ” най-малко един път, най-често под формата на растителна примес за пушене. Това демонстрират данни на Националната пациентска организация, оповестява. 

Легална дрога – звучи нелогично, само че пазарът на опиатите основани да заобикалят закона, посредством смяна на химичната им конструкция, е един от най-големите в международен мащаб.

Дизайнерската дрога е една от огромните рискове и опасности, които седят пред нас и най-много пред младите. Тенденциите в целия свят, освен в България, са към усилване на използването на новите психоактивни вещества, както и на другите синтетични опиати – като метаамфетамини и амфетамини. Бурната агресия на използването на “дизайнерски опиати ” стартира преди 10-12 години. Последните 4-5 имаше застой, с помощта на много засилените дейности на правоприлагащите органи. Последните 2-3 години обаче дизайнерските опиати започнаха още веднъж своята агресия и са една от най-масовите опиати, които се използват от младежи ”, изясни Стефан Бакалов, отдел „ Борба с наркотрфика ” в „ Митница София ”.

Експертите разкриват, че аргументите за използването на такива субстанции са разнообразни. А топлите месеци са изключително деен интервал за този пазар. Основен проблем в битката с наркоразпространението е, че производителите на тези субстанции съвсем постоянно са крачка пред правоприлагащите органи.

“Ние също сме намерили механизъм, посредством който със законодателни ограничения да съумяваме да забраним новите типове наркотични субстанции, които излизат на пазара. Всяко едно наркотично вещество попадне ли под нашия фокус, се задържа и не стига до пазара ”, сподели още Бакалов.  Това е значимо, тъй като по думите му, следствията за употребяващите „ дизайнерска ” дрога могат да бъдат съдбовни.

“Много хора са в илюзия, че от веднъж или два пъти, няма да им се случи нищо кой знае какъв брой рисково – това не е по този начин! При използването на някои дизайнерски опиати, резултатът може да е гръмотевичен - да последва спазъм или парализа, шоково положение за организма. Така че това са субстанции, които са смъртоносни! ”, безапелационен е Бакалов.

На това мнение са и медицинските специалисти, като анестезиолога доктор Сибила Маринова. “Ефектите на всички тези субстанции, според от групите, върху човешкото тяло са разнообразни и тежки. Да, те дават някакво възприятие на еуфория, зашеметяване, благополучие, само че това нещо след това ги кара от ден на ден да търсят тези субстанции и това води до пристрастяване ”, изясни доктор Маринова. Освен моментното положение, казусът може да се трансформира и в дълготраен. Затова и специалистите са безапелационни, че е нужна предварителна защита още в зародиш на казуса. “Колкото по-образовани са децата на тематика „ вредите от използването на наркотични субстанции ”, толкоз по-малко ще се използват ”, счита Стефан Бакалов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР