Близо 3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

...
Близо 3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Близо 3 млрд. лв. от Плана ще са за строителството

Близо 3 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност (с Данък добавена стойност и плануваното национално съфинансиране ) ще бъдат ориентирани към строителния бранш за осъществяване на разнообразни капиталови планове на Министерството на районното развиване и благоустройството. Това заяви вицепремиерът Гроздан Караджов на форума „ Инвестиционните планове. Планът за възобновяване и резистентност “. Организатор на полемиката е медия „ Стандарт “ в партньорство с Министерство на регионалното развитие, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България и вестник „ Строител “.

Министър Караджов означи, че най-вече средства от проекта – близо 1,5 милиарда лева, ще бъдат ориентирани за енергийно възобновяване на жилищните здания в страната за понижаване на енергийното ползване и възстановяване на тяхното положение. „ До 2026 година предвиждаме по плана да бъдат актуализирани многофамилни жилищни здания с разгъната застроена повърхност над 3,6 млн. кв. м “, означи той. Целта е да се реализиран минимум 30% икономисване на сила в постройките и най-малко клас „ B “ на енергопотребление. Досега със средства от бюджета, посредством Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, са реновирани 1944 здания с над 130 хиляди жилища с близо 11 млн. кв. м разгъната застроена повърхност и над 276 хиляди жители.

„ Чрез плануваното в Плана финансиране ще бъде продължена политиката за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната, само че посредством промяна на съществуващия модел за финансиране “, сподели още вицепремиерът. За задачата ще има два стадия на кандидатстване и сдруженията на притежателите ще бъдат разграничени на две групи. За първата то ще е със период до март 2023 година, като е планувана 100% безплатна финансова помощ за обновителните действия. Срокът за кандидатстване за втората група ще е от април 2023 година до декември 2023 година, като безвъзмездната финансова помощ за обновителните действия тук ще е 80%, а останалите 20% ще са самоучастие на сдруженията. „ За него притежателите при предпочитание от тяхна страна могат да получат финансиране посредством ЕСКО съставен елемент или различен финансов механизъм “, изясни районният министър.

Освен директните екологичните изгоди, осъществяването ще окаже позитивно влияние върху икономическия напредък на страната, нововъведенията, конкурентоспособността, основаването на нови работни места, понижаване на енергийната беднотия и други

Други близо 730 млн. лева от проекта са планувани за енергийно възобновяване на публични и бизнес здания, стана ясно на форума. От тях към 444 млн. лева са за обществени здания държавна и общинска благосъстоятелност в цялата страна, в това число за административно и публично обслужване, за просвета и изкуство, за спорт и обекти, благосъстоятелност на Българска академия на науките. Приблизително 282 млн. лева ще бъдат финансирани ограничения за стабилно енергийно дейно възобновяване на здания в областта на производството, търговията и услугите на микро или дребни, междинни и огромни предприятия в страната.

„ Работата по подготовката на условията за кандидатстване за енергийно възобновяване на жилищния и нежилищния сграден фонд към този момент е стартирана “, означи министър Караджов.

Със 100 млн. лева в 40 градски общини в страната е планувано да се осъществя пилотна скица в поддръжка на устойчивата градска подвижност. За задачата ще се ползват ограничения за развиване на екологични, безвредни, функционални и енергийно ефикасни транспортни системи. Предвидено е да бъдат доставени нулевоемисионни транспортни тролейбуси и рейсове за градския и междуселищния публичен превоз. За тях ще бъдат построени зарядни станции и ще се внедрят интелигентни транспортни системи за възстановяване успеваемостта на градския превоз.

Регионалният министър осведоми още, че са планувани и 471,6 млн. лева от проекта за строителството на 13 пречиствателни станции за отпадъчни води.

Средства са заложени и за внедряване на съвременни технологии в капиталовия развой. С над 9 млн. лева ще се сътвори система за „ Строително осведомително моделиране в капиталовото планиране “. Над 3 млн. лева ще се влагат в построяването на „ Единна осведомителна система по устройство на територията “. „ Това ще даде опция да се улеснят административните процедури и да се съкратят периодите за осъществяване на капиталови планове. Цялата информация от позиция на устройственото обмисляне ще бъде събрана на едно място и ще е леснодостъпна за бизнеса през интернет “, изясни министър Караджов.

Вицепремиерът обърна внимание, че редом с плановете, които ще се финансират от Плана за възобновяване и резистентност, се довършват планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и стратегиите за териториално съдействие за интервала 2014-2020 година В ход са и интегрираните ВиК планове за 14 области в страната.

„ Предстои доста работа по всички стратегии и планове. Необходима е добра готовност на строителните компании и администрацията, на бизнеса. Това е единственият метод за сполучливото им осъществяване “, безапелационен бе министър Гроздан Караджов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР