Близо 3 милиарда са били насочени към земеделските стопани през

...
Близо 3 милиарда са били насочени към земеделските стопани през
Коментари Харесай

МЗХ: Близо 3 млрд. лева са насочени към земеделските стопани

Близо 3 милиарда са били " ориентирани " към земеделските стопани през тази година, оповестиха от отрасловото министерство в отговор на следващото протестно писмо от браншови организации.

В отговор отрасловият министър Кирил Вътев изпрати формален отговор за подпомагането в бранш " Земеделие " през 2023 година до представителите на браншовите организации, министър-председателя, министъра на финансите и ръководителите на Комисията по земеделието, храните и горите и Комисията по бюджет и финанси към 49-ото Народно заседание, оповестиха от Министерство на земеделието и храните.

Според отговора на министър Вътев, през 2023 година земеделските стопани са подкрепени посредством инструмента на държавните помощи, като е разпределен запас в размер на 873 млн. лв. по ограничения, в няколко посоки. Това са ръководство на риска и рецесиите, ориентирани към противопоставяне и компенсиране на вреди при естествени бедствия или неподходящи метеорологични условия, както и при заболявания по животните и растенията; помощи, ориентирани към гарантиране потреблението на първокласен посевен материал в растениевъдството, поддържане на високо равнище на развъдната активност в отглеждането на животни и усъвършенстване процеса по произвеждане на качествени селскостопански продукти; помощи, ориентирани към повишение качеството на храните и суровините от скотски генезис посредством обособяване на изключително внимание на хуманно отношение към животните; капиталови помощи; помощ за присъединяване в изложения; минимални помощи от вида " де минимис " ; данъчни облекчения (намалена акцизна ставка и преотстъпен корпоративен данък); изключителни помощи според краткотрайно законодателство на Европейската комисия - " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " и " Помощ в поддръжка на разноски за вода за напояване при развъждане на аграрни култури ".

Финансовите средства по тези изключителни помощи са обезпечени по скица за държавна помощ за компенсиране на част от разноските за вода за напояване - 16 млн. лв., а по скица за държавна помощ в поддръжка на ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна средствата по помощта за 2023 година са в общ размер на 426 млн. лв..

С оглед намирането на опция за подкрепяне на стопаните, които не са получили подкрепяне за нарасналите разноски за произвеждане през 2023 година, защото са достигнали оптималния размер на помощта (280 000 евро) по Временната рамка, Министерство на земеделието и храните взаимно с специалисти от ангажирани политически партии, е създало план на мярка за държавна помощ за компенсиране на част от разноските за електрическа енергия и газ на аграрни стопани. Той е изпратен на Министерство на финансите за оценка по реда на Закона за държавните помощи, само че съгласно оценката сходна мярка не дава отговор на изискванията на Регламента и не може да бъде счетена за съвместима с вътрешния пазар. 

Министър Вътев написа, че откакто са били положени всички старания за намирането на законов механизъм за подпомагането на земеделските стопани, достигали регламентирания предел от 280 000 евро, УС на Държавен фонд " Земеделие " е взел решение за погашение на помощта по Временната рамка към всички аграрни стопани възможни за подкрепяне (над 35 000). 

" През 2023 година земеделските стопани са получили подкрепяне с директни плащани в размер над 910 млн. лв.. В рамките на тези заплащания към секторите " Плодове и зеленчуци " и " Животновъдство " са ориентирани средства над 163 млн. лв. за обвързано с производството подкрепяне и преходна национална помощ ", написа още аграрният министър, допълвайки, че земеделските стопани, изпълняващи условията на зелените директни заплащания, са подкрепени с над 466 млн. лв.. 

В преразпределянето на средства към дребните и междинните аграрни стопани влизат и над 108 млн. лв., изплатени на всички аграрни стопани за първите 30 ха от стопанствата им. 

Подпомогнати са също тютюнопроизводителите, дребните аграрни стопани, производителите на памук и младите аграрни стопани със средства в общ размер от 97 млн. лв.. Над 76 млн. лв. е доплащането по Схема за единно заплащане на повърхност (СЕПП). 

По думите на Вътев до края на актуалната седмица следва погашение на подпомагането по интервенцията за Основно подкрепяне на приходите за резистентност с бюджет към 600 млн. лв..

Също по този начин, по размер 10 " Агроекология и климат " и мярка 11 " Биологично земеделие " до края на годината, бенефициентите по двете ограничения следва да получат към 40 млн. лв. обезщетително подкрепяне, на база на изпълняваните от тях многогодишни задължения по ПРСР 2014-2020 година

" В умозаключение е значимо да се подчертае, че през 2023 година към земеделските стопан
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР