Близо 3,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в опазването и

...
Близо 3,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в опазването и
Коментари Харесай

3,6 млрд. лева за опазване и подобряване на качеството на околната среда са предвидени по Програма „Околна среда” 2021-2027 г.

Близо 3,6 милиарда лева ще бъдат вложени в опазването и подобряването на качеството на околната среда в България.

Средствата са планувани в плана на Програма „ Околна среда ” 2021-2027 година, който беше утвърден от Министерския съвет. Програмата е главният инструмент за поддръжка на вложения в региона на ръководството на водите и отпадъците, кръговата стопанска система, биологичното многообразие, качеството на атмосферния въздух, предварителната защита и ръководство на риска от естествени бедствия и изменението на климата. Финансирането се обезпечава от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет.

Планира се осъществяването на вложения за повишение нивото на съгласуваност и филтриране на градските отпадъчни води, понижаване на количеството депонирани битови боклуци и увеличение на каузи на разделно събраните и рециклирани боклуци и възстановяване природозащитното положение на естествени местообитания и типове. Програмата ще поддържа и ограничения, ориентирани към понижаване на замърсяването на атмосферния въздух от битовото отопление и превоза, към предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, засушаване и повишение подготвеността на популацията за реакция при естествени бедствия.

Приемането на решението на Министерския съвет дава опция на Управляващия орган на програмата да я показа на Европейската комисия за дефинитивно одобрение
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР