Близо 289 деца са загинали през първите шест месеца на

...
Близо 289 деца са загинали през първите шест месеца на
Коментари Харесай

ООН: 289 деца са загинали през 2023 година в опит да прекосят Средиземно море

Близо 289 деца са починали през първите шест месеца на 2023 година, пробвайки се да прекосят Средиземно море, с цел да стигнат до Европа, число, което демонстрира внезапен растеж, заяви през днешния ден Организация на обединените нации, представена от Франс прес.

Това число е двойно по-голямо по отношение на данните за първите шест месеца на 2022 година, прецизираха от Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), призовавайки за основаването на безвредни филантропични коридори, позволяващи на децата да намерят леговище в Европа.

„ Броят на децата, които са изгубили живота си, пробвайки се да прекосят Средиземно море, с цел да стигнат до Европа, се е удвоил през първата половина на годината в съпоставяне със същия интервал на предходната година “, сподели пред публицисти Верена Кнаус от УНИЦЕФ, която дава отговор за миграцията и разселените лица.

„ По наши калкулации през първите шест месеца на тази година Средиземно море са прекосили 11 600 деца, което също е двойно повече по отношение на същия интервал на 2022 година “, сподели тя.

„ Тези смъртни случаи са безусловно предотвратими “, означи Кнаус.
 
Истинските цифри евентуално са по-високи, сподели тя, тъй като доста корабокрушения в централно Средиземно море остават нерегистрирани или след тях не оставят оживели.

През първите три месеца на 2023 година 3300 деца, които са прекосили Средиземно море, или 71 % от общия брой, са били непридружени или са били разграничени от фамилиите си, съгласно УНИЦЕФ.

Това число е три пъти по-високо по отношение на същия интервал на миналата година.

По пътя си тези деца могат да бъдат изложени на арест, ограничения, изтезания, трафик, употреба и обезчестяване, като девойките са изключително уязвими, отбелязва Агенция Франс Прес.

„ Това е действителността, шокиращата действителност, само че наподобява се помиряваме с обстоятелството, че ден след ден деца губят живота си “, сподели още Верена Кнаус. „ Тези деца умират освен пред очите ни, само че и, наподобява, до момента в който си затваряме очите ", добави тя.

" Тези деца би трябвало да знаят, че не са сами. Световните водачи би трябвало да работят в незабавен порядък ", прикани Верена Кнаус.

Евродепутатите приканиха през вчерашния ден за създаването на " надеждна и непрекъсната тактика за търсене и избавяне " на мигранти в Средиземно море след корабокрушение в средата на юни край гръцкото крайбрежие, при което може да са починали повече от 600 души.

Стар и претрупан траулер, напуснал Либия, претърпя корабокрушение край крайбрежията на Гърция в нощта на 13 против 14 юни, съобщи Българска телеграфна агенция. Само 104 мигранти са могли да бъдат избавени, а лодката е превозвала към 750 души, споделят евродепутатите.

Осемдесет и две тела бяха открити, само че и другите се считат за починали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР