Близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер

...
Близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер
Коментари Харесай

От днес стартира имунизирането на лица, записани в електронния портал с РНК ваксина

Близо 274 000 дози от имунизацията против COVID-19 на " Пфайзер " дойдоха в България тази заран. Те бяха признати в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Тази седмица у нас ще дойдат доставки и от четирите утвърдени от Европейската организация по медикаментите ваксини. На 12 май се чакат 12 000 дози от " Янсен ", на 13 май 36 000 от " Модерна " и 46 500 от " Астра Зенека ", заяви Богдан Кирилов, шеф на Агенцията по медикаменти.

Това, което беше реализирано като съглашение от Европейска комисия с водачите на страните и компанията производител за ускорени доставки, действително се случва, акцентира Кирилов.

На въпроса дали " зелените коридори " ще продължат, Кирилов изясни, че през днешния ден е планувана среща на Ваксинационния щаб, на която това ще бъде разисквано. По думите на Кирилов, има задоволително налични количества ваксини в страната, регулярно се правят доставките.

На този стадий данните демонстрират, че " зелените коридори " могат да продължат да действат, съобщи Кирилов.

От през днешния ден започва и имунизирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се посочва желана ваксина - РНК или аденовирусна, като сега има и от двата типа РНК ваксина.

Днес се организира среща сред Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, с цел да започва системата, даваща опция за поръчки за брой ваксини.

50% от доставките ще бъдат ориентирани към персоналните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното облекчение с опцията за поръчка, целият развой ще бъде интензивен, съобщи Кирилов.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР