Близо 250 ромски семейства в Пловдивска област обработват земя и

...
Близо 250 ромски семейства в Пловдивска област обработват земя и
Коментари Харесай

Роми от Пловдивско се интегрират успешно, станаха земеделци

Близо 250 ромски фамилии в Пловдивска област обработват земя и са притежатели на ниви и лозя. Над хиляда души към този момент са заети в земеделието и изкарват средства с почтен труд. Пловдивската социална телевизия ви показва позитивните образци за консолидиране на ромските общности, осъществени с по стратегия за поддръжка на фамилии в неравностойно състояние, които имат предпочитание да стартират бизнес. Фондация "Земята източник на приходи " и тази година регистрира постигнатите резултати. 
Проектът има два съществени фокуса-социално включване и основаване на работни места. Той е ориентиран към понижаване на безработицата измежду ромските общности. Подпомагат се главно закупуване на земя и техника. Проектът обезпечава финансиране при съблюдаване на избрани условия и правила.

Лично посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин приветства земеделците. За него фактът, че има 99 % възвращаемост на заемите, е белег за триумф на програмата. Председателят на Управителния съвет на Фондацията "Земята източник на приходи “ доцент доктор Иван Пенов  посочи, че след триумфа на модела в Пловдивска област той е бил прибавен в още 5 други елементи на страната.

Схемата е елементарна - ромите сами намират имота земя, който желаят. Фондацията го купува и поема 80 % от цената. В период до 5 години хората би трябвало да изплатят земята. След като те внесат последната вноска, получават и нотариалния си акт.  
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР