Близо 250 милиона работници стачкуват в Индия в знак на

...
Близо 250 милиона работници стачкуват в Индия в знак на
Коментари Харесай

Огромна стачка в Индия, главно заради приватизационната политика там

Близо 250 милиона служащи стачкуват в Индия в символ на митинг против икономическата политика на страната, съобщи БГНЕС.
Банковият и други браншове на стопанската система в цяла Индия понесоха вреди, откакто милиони служащи стачкуваха в символ на митинг против икономическите политики на индуисткото националистическо държавно управление, изключително против плануваната продажба на няколко държавни компании, в това число Air India.
Стачката беше ориентирана против това, което профсъюзите нарекоха " политика за битка с служащите и народа " на десния министър председател Нарендра Моди. Протестиращите излязоха по улиците на Ню Делхи и няколко огромни града, отзовавайки се на апела за стачка от 10 работен съюза. Те насочиха публичния яд против скорошната приватизация на обществени компании и естествените запаси в страната и желаеха повишение на минималната работна заплата и пенсиите.
Земеделски производители и студенти се включиха в някои от митингите, призовани от 10-те синдикални организации, които имат повече от 250 милиона членове.
Автобусните и влаковите услуги и държавните банки понесоха главната тежест на националната стачка, която се състоя макар предизвестията на държавното управление за " последствия " за всеки, който взе участие. Някои от служащите в държавните компании за рандеман на петрол и въглища също се включиха в стачката.
Железопътният и автомобилният трафик бяха нарушени нарушен в Асам, Западен Бенгал и Керала, където служащите организираха улични митинги и блокираха железопътни линии.
В Западен Бенгал имаше безредици откакто полицията стреля във въздуха, с цел да разпръсне протестиращите, които подпалиха полицейски коли и хвърляха камъни по силите за сигурност в квартал Малда, северно от столицата Колката, съобщи почитан служител на реда пред Агенция Франс Прес. Органите на реда използваха сълзотворен газ и палки в източните щати, където бяха блокирани доста пътища и жп линии. Полицията съобщи, че са осъществени над 150 ареста.
Източните щати Бихар и Одиша, Махараштра на запад, Хариана на север и Керала и Карнатака на юг също бяха наранени от стачката.
Амариет Каур, профсъюзен водач, съобщи, че служащите са срещу предлаганата продажба на естествени запаси и държавни активи. " Работническата класа е по улиците през днешния ден ", сподели тя в изявление за Агенция Франс Прес и добави, че 90-100% от служащите са се включили към стачката в браншове като защитата, рандеман на изкопаеми горива, данъчни служби и услугите в 15 - 16 индийски щата.
Митингуващите скандираха лозунги против новия закон на държавното управление за националността, чийто съперници декларират, че е антимюсюлмански и провокира митинги и демонстрации. Повече от 25 души са убити в митингите от 11 декември против закона, за който индийското държавно управление е изрично, че не лишава поданство и удостовери позицията си и посредством индийското посолство в България от през вчерашния ден (8 януари). В нея се прецизира, че задачата на закона е да легализира пристигналите в Индия преди 2014 година поради религиозно гонене и че изказванията, че със закона ще се лишава цивилен статус са дезинформация. Но повишаването на вълненията в университетите докара до мощно обществено напрежение.
" Отношението на държавното управление е на пренебрежение към труда ", обявиха от Центъра на индийските профсъюзи, една от групите, организиращи 24-часова стачка през вчерашния ден.
Опозиционните партии поддържаха стачкуващите. Рахул Ганди, някогашен водач на главната опозиционна партия на Конгреса, съобщи в Twitter, че държавното управление е " основало пагубна безработица ". Синдикатите споделят, че стотици хиляди служащи ще изгубят работни места, в случай че държавното управление продължи с продажбите на държавните Air India, Bharat Petroleum Corporation, Shipping Corporation of India и Container Corporation of India. Правителството възнамерява да продаде фирмите, тъй като те работят на загуба от години.
Правителството на премиера Нарендра Моди неотдавна рекапитализира банките и предложи данъчни тласъци за локалните компании. Но тези стъпки до момента не са нараснали % на вложенията, сочат данни, оповестени от държавната Национална статистическа работа. През май предходната година държавните данни демонстрират, че безработицата в страната е достигнала 6,1% - това е най-високото равнище за последните 45 години.
Заглавна фотография: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР