Близо 25 000 украински граждани са влезли на територията на

...
Близо 25 000 украински граждани са влезли на територията на
Коментари Харесай

Близо 25 000 украинци са влезли в България от началото на войната

Близо 25 000 украински жители са влезнали на територията на България през последните 9 дни, откогато Русия стартира своята военна инвазия в Украйна. Това оповестиха от Главна дирекция "Гранична полиция " в събота.

На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и стартира пълномащабна война. Атакувани бяха както военни, по този начин и цивилни цели в редица градове, измежду които и столицата Киев. По данни на Организация на обединените нации повече от 1 милион украинци към този момент са напуснали страната.

Украинските жители са пристигнали в България от Румъния. По данни на Главна дирекция "Гранична полиция " 73 души са подали молби за филантропична протекция още на границата.

В събота министърката на правораздаването НАдежда Йорданова сподели, че България ще обезпечи безвъзмездна правна помощ на идващите украински жители, като юристи сега работят в районните центрове.

В петък беше задействана Директивата за краткотрайна протекция, годна за целия Европейски съюз (ЕС). Документът планува хората, подлежащи на отбрана, да могат да живеят, да работят, да получават здравна помощ и обществено обезпечаване във всички държани от Европейски Съюз за сред една и три години.

В сряда Организация на обединените нации заяви, че страната. Данните са годни към 2 март, когато още не беше се навършила цялостна седмица от началото на съветската военна експанзия против Украйна. Това е най-бързото изселване на бежанци през този век, оповестиха от Организация на обединените нации.

По данни на Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации повече от 2% от популацията на Украйна е било насила да напусне страната. Това са най-вече дами и деца. От организацията предвиждат, че до 4 млн. души могат да изоставен Украйна поради войната в идващите седмици.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР