Близо 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават

...
Близо 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават
Коментари Харесай

Международно разследване разкри имоти в Дубай на над 240 българи

Близо 240 български жители и пребиваващи у нас лица имат парцели за над 160 милиона $ в Дубай. Това демонстрират данни на интернационалното проучване #UncoveredDibai, оповестени от Центърa за проучване на копрупцията и проведената престъпност. Сред притежателите са майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева , както и строителният необут Велико Желев .

Данните са получени от Центъра за напреднали проучвания в региона на защитата (C4ADS), организация с нестопанска цел, основана във Вашингтон, която изследва интернационалната престъпност и спорове. Те са споделени с норвежкия финансов център E24, който координира следствието на недвижимите парцели дружно с 20 проверяващи медии, измежду които френският Льо Монд, немският Зюддойче Цайтунг и OCCRP, част от който е българската медия .

Информацията включва притежатели на недвижими парцели от целия свят и се състои от над 800 000 записа от имотния указател на Дубай за 2020 година Част от хората са упрекнати или наказани за закононарушения или са под интернационалните наказания. Други са държавни чиновници или техни родственици, чиято благосъстоятелност върху скъпи парцели е мъчно съпоставима с известните им приходи, написа BIRD.

В листата има над 100 членове на съветския политически хайлайф, държавни чиновници и предприемачи, близки до Кремъл, както и десетки европейци, забъркани в пране на пари и корупция. Присъстват и няколко европейски чиновници и депутати, упрекнати в корист с обществени средства. Някои от тях не са заявили публично парцелите си в Дубай.

Едно от българаските имена в листата е Ирена Кръстева , майката на глобения по закона Магнитски Делян Пеевски. Тя има вила в Emirate Hills с повърхност 242.57 кв.м., оценена през 2020 година на 570 000 $.

От BIRD напомнят следствието Досиетата Пандора от преди няколко месеца, което разкри, че Пеевски е притежател на няколко офшорки, които е записал в качеството си на разположение, непрекъснато пребиваващо в Дубай. Тогава той беше привикан в ДАНС, където сподели, че офшорките са благосъстоятелност на друга компания, която той е заявил.

Друг притежател на парцели в Дубай е Велико Желев , някогашен зам.-шеф на АПИ и притежател на компанията „ Хидрострой “, който има 10 парцела в емирството. Сред българските имена е и сестрата на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов Биляна Стоянова .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР