Близо 239 000 момичета на възраст под 5 години умират

...
Близо 239 000 момичета на възраст под 5 години умират
Коментари Харесай

239 000 момичета под 5 г. умират годишно в Индия

Близо 239 000 девойки на възраст под 5 години умират всяка година в Индия поради немарливост, обвързвана с половата дискриминация.

Това се споделя в изследване, представено от Си Ен Ен.

При това в броя, която възлиза на 2,4 милиона момчета за десетилетие, не влизат смъртни случаи преди раждане.

" Дискриминацията въз основа на пола към девойките не просто им пречи да се родят. Тя може да докара и до гибелта на тези, които са се родили ", написа в. сп. " Лансет " един от създателите на проучването - Кристоф Гилмото.

" Половото пълноправие не е единствено в правото на обучение, работа или политическо посланичество. То значи и опазване на здравето, ваксини и хранене на девойките и в последна сметка тяхното оцеляване ", добавя ученият.

Това е първият отчет, който изследва броя на смъртните случаи, които е допустимо да бъдат избегнати, измежду девойките на възраст под 5 година Той показва и местата в страната, където тази смъртност най-вече се заобикаля.

За да дефинират броя в Индия, учените употребявали данните на Организация на обединените нации за популацията на 46 страни. Така те пресметнали разликата сред предстоящата смъртност при девойките под 5 година в страни без полова дискриминация и действителната обстановка в Индия.

Изследователите открили, че в 29 от 35 индийски щата имало прекомерно висока смъртност измежду тази група от популацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР