Близо 230 000 българи се предполага, че са заразени с

...
Близо 230 000 българи се предполага, че са заразени с
Коментари Харесай

Над 300 000 са заразените с Хепатит В и С

Близо 230 000 българи се допуска, че са инфектирани с Хепатит В и 87 000 с Хепатит С. Изследванията у нас за съществуване на двата вирусни хепатита са безвъзмездни, само че пациентите би трябвало да се съветват с персоналните си лекари. СЗО обаче ни подлага на критика, че изостава диагностицирането и лекуването на инфектираните.

Първата статистика даде проф. Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология, по време на конференция, отдадена на профилактиката в столицата.

Специалистът разясни по какъв начин става заразяването: Хепатит В се предава по кръвен път, само че против него има ваксина, която се ползва при новородените. При Хепатит С няма недоволства и признаци, допустимо е пациентът 30 година след заразяването да откри, че боледува . В този случай обаче към този момент е развита чернодробна цироза или рак на черния дроб. Ваксина няма.

При Хепатит В 5% от случаите стават хронични, а при Хепатит С съвсем всички. Заразата се предава по кръвен път - татуировки, пиърсинг, стоматологични интервенции, рядко по полов път.

Изследвания за Хепатит С се поставят на всяка бременна, без значение от нейната възраст.
 Организират скринингова акция за проучване за хепатити B и С от 29 юли до 5 август
Организират скринингова акция за проучване за хепатити B и С от 29 юли до 5 август

В света има 1,1 милиона смъртни случая от хепатит B и хепатит С инфекци

СЗО ни подлага на критика: Изостава диагностицирането и лекуването , сподели доктор Скендер Сила, представител на СЗО за България. Близо 70 милиона са инфектираните в международен мащаб с Хепатит С и 240 милиона с Хепатит В. 36 страни имат проект за битка с хепатита.

Министерство на здравеопазването обезпечава посредством Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити диагностика и консумативи. Целта на програмата е постигане и задържане на 95% обсег с трети банкет на ваксина против хепатит B при деца.

Извършени са промени Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията за елементарен достъп до проучване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до проучване за вируса на хепатит С по време на бременност, уточни доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР