Близо 2200 души са загинали или са изчезнали през 2023

...
Близо 2200 души са загинали или са изчезнали през 2023
Коментари Харесай

„Гардиън“: Миграцията е колективният провал на Европа през 2023 г.

Близо 2200 души са починали или са изчезнали през 2023 година, до момента в който са се опитвали да прекосят централната част на Средиземно море от Северна Африка, с цел да стигнат до Европа. Това е най-смъртоносният маршрут в света и водно гробище за хиляди претенденти за леговище, чиито тела се изхвърлят на брега на Северна Африка всеки ден.


Лампедуза, дребният сицилиански остров, който е по-близо до Тунис, в сравнение с до Италия, се характеризира с увеличение на броя на идващите мигранти от предишното лято. За да овладее това, което десните държавни управления в Европа дефинират като " настъпление ", Европа още веднъж издигна стени по границите си, като одобри противоречиви съглашения с страните, от които потеглят мигрантите, като да вземем за пример Тунис, който изпревари Либия като съществена насочна точка за хората, опитващи се да доближат Италия.

Едно от най-спорните съглашения обаче беше подписано при започване на ноември от италианското крайнодясно държавно управление, което разгласи проектите си за основаване на центрове в Албания, в които да бъдат настанени 3000 души, търсещи леговище.

Споразумението беше подложено на критика от филантропични служащи и неправителствени организации, които го дефинираха като " следващ удар " по солидарността на Европейски Съюз и го съпоставиха със договорката на Обединеното кралство с Руанда. Италия и Обединеното кралство може би сътвориха рисков казус, който могат да последват и други страни, които се сблъскват с увеличението на броя на идващите мигранти.

През 2024 година може да станем очевидци на превръщането на страни отвън Европейски Съюз в центрове за задържане в подмяна на заричане за участие в Европейски Съюз. Сърбия и Босна - страни в центъра на балканския миграционен маршрут - биха могли да се възползват от такива покупко-продажби.

Последният сигнал за тази нова смяна в посоката пристигна преди Коледа, когато договарящите от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз реализираха политическо съглашение по нов пакт за миграцията и убежището. Пактът ще включва развой на инспекция преди влизане в страната и ще ускори зависимостта от страните отвън Европейски Съюз да управляват миграционните въпроси. С одобряването на споразуменията си Брюксел цели да трансферира отговорността за отбрана на хората, търсещи леговище отвън своите граници.

През 2024 година може да забележим по-малко мигранти на европейска територия, само че от ден на ден смъртни случаи пред портите на Европа, като търсещите леговище ще бъдат принудени да подхващат все по-опасни направления, с цел да избегнат насилието от страна на граничните чиновници./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР