Близо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски болници

...
Близо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски болници
Коментари Харесай

22 000 бременни деца в Турция – само за година и половина

Близо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски лечебни заведения единствено през последната година и половина, оповестява Дойче веле, базирайки се на данни от преди малко оповестен формален отчет.
Експерти се притесняват обаче, че действителният брой е двойно по-висок.

Само сред януари 2017 и юли 2018 година в турски лечебни заведения са постъпили 21 957 бременни деца. " Това демонстрира, че всеки ден повече от 40 девойки раждат деца, макар че самите те са деца и би трябвало да вървят на учебно заведение ", споделя Али Шекер, доктор и народен представител от опозиционната Републиканска национална партия. Шекер от дълго време се пробва да притегли вниманието към задълбочаващия се проблем с детските бременности. В началото на 2018 година той внесе парламентарно питане за какво здравните чиновници в две истанбулски лечебни заведения не са уведомили полицията за признатите общо 115 бременни малолетни девойки, 38 от които са били даже на възраст под 15 години.

" Това е единствено върхът на айсберга "

Позовавайки се на турския Наказателен кодекс, Емрах Шахин, вицепрезидент на Центъра за правата на детето в Анкара, слага същия въпрос: " Беше ли обявено на полицията за тези 21 957 случая? ". Защото съгласно Наказателния кодекс, чиновниците в опазването на здравето са длъжни да осведомят управляващите за всеки случай на детска бременност. Според Шахин, броят на такива бременности, които са били публично регистрирани през последните 18 месеца, е единствено върхът на айсберга. Експертът счита, че в действителност става дума за 40 000 до 45 000 детски бременности.

По данни на турското Министерство на правораздаването, не може да се откри връзка сред броя на забременелите малолетни и случаите на полови закононарушения против деца. В 81-милионна Турция единствено през 2017 година са били издадени 35 896 присъди за такива закононарушения.

Според турския закон, пълнолетието настава на 18 години. Под тази възраст не може да има единодушие за полова интензивност, а половите дейности с малолетни или малолетни водят до наказателно гонене. Брак може да се подписва след навършване на 18 години, а по изключение и сред 17 и 18-годишна възраст, само че единствено със единодушието на родителите или настойниците. Независимо от това неофициалното брачно общуване с религиозна благословия е необятно публикувано събитие. Броят на такива " бракове " (кога доброволни, по кое време принудителни) мъчно може да се откри, тъй като те са доста публикувани, изключително в селските райони. Официална информация за тях се появява само когато малолетната или малолетната " младоженка " забременее и се записва в здравно заведение.

От тези регистрации се схваща, че през 2016 година в Турция са родили 234 девойки на възраст под 15 години и 16 396 девойки на възраст сред 15 и 17. Действителният брой евентуално е доста по-висок.

Отвъд числата

" Трябва да оценяваме обстановката и оттатък числата - от социологическа, културна и правна позиция ", споделя активистката Хилал Есмер от Асоциацията за битка против половото принуждение. Според нея съсредоточаването само върху числата попречва публичния спор, в който да се включат и въпроси, свързани с правата на детето, с насилствените бракове и с легитимността на ранните бракове по взаимно единодушие. " Ако желаеме да ограничим детските бременности, на първо време би трябвало да подсигуряваме на децата полагащите им се права - и изключително това, че не са благосъстоятелност на родителите си ", споделя Есмер.

Емрах Шахин напомня, че ранните бракове са втъкани в идеологическите и религиозните настройки на обществото. " За да се приключи практиката на детските бракове и детските бременности, в обществото би трябвало да има консенсус, че всяко човешко създание под 18 години е дете, а децата не могат да подписват брак. Правителството също би трябвало да показва мощна воля в това отношение ", споделя Шахин.

Данните от Министерството на правораздаването удостоверяват казаното от Шахин: 75% от половите похищения против деца са осъществени от хора над 18-годишна възраст. Става дума за хиляди случаи, в които възрастни изнасилват деца или правят с тях неразрешени полови дейности. Според Шахин, тези обстоятелства потвърждават " културната неблагонадеждност " на Турция. По неговите думи, тези случаи се множат, тъй като никой не ги взима под надзор, а управляващите неведнъж си затварят очите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР