Близо 22 години след началото му, индиец спечели съдебно дело,

...
Близо 22 години след началото му, индиец спечели съдебно дело,
Коментари Харесай

22 години по-късно: Индиец спечели съдебно дело за 25 цента

Близо 22 години след началото му, индиец завоюва правосъдно дело, обвързвано с надценен железопътен билет.

Адвокатът Тунгнат Чатурведи платил с 20 рупии (0.25 цента) повече за два билета, които купил през 1999 година

Това се случва на гара в северния индийски щат Утар Прадеш.

През предходната седмица потребителски съд отсъди в интерес на Чатурведи и помоли железопътната компания да му възвърне надплатената сума плюс рента.

"Бил съм на над 100 правосъдни съвещания по това дело, " споделя пред BBC 66-годишният Чатурведи. "Енергията и времето, които вложих, с цел да го печеля, нямат цена. "

Потребителските съдилища в Индия се занимават съответно с тъжби по отношение на услуги. Те обаче са затрупани с каузи и разрешаването даже на най-лесните от тях може да отнеме години.

Чатурведи, който живее в Утар Прадеш, пътувал от Матхура до Морадабад, когато чиновник го таксувал повече за двата билета, които купил.

Билетите коствали по 35 рупии, само че когато той дал 100 рупии, служителят му върнал 10 рупии, таксувайки го 90 рупии за билетите вместо 70.

Той декларирал на служителя, че е платил повече, в сравнение с би трябвало, само че парите не му били върнати тогава.

Затова решил да заведе правосъдно дело против North East Railway и служителя.

Спечелването на делото му лишило години поради бавните темпове, с които работи правосъдната система в Индия.

След дългата правосъдна борба съдът разпоредил компанията да заплати на Чатурведи санкция в размер на 15 000 рупии (188 долара). Съдът също по този начин разпоредил да му бъдат върнати 20-те рупии с 12% годишна рента, за интервала сред 1999 и 2022 година Ако сумата не бъде платена в границите на 30 дни, лихвата ще бъде нараснала на 15%.

Чатурведи споделя, че полученото обезщетение е незначително и не може да компенсира душевните премеждия, които му е предизвикало правосъдното дело. Семейството му на няколко пъти се пробвало да го разубеди да продължава с делото, определяйки го като загуба на време, само че той не се отказвал.

"Не са значими парите. Винаги е ставало въпрос за битката за правдивост и против корупцията, тъй че си струваше, " декларира той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР