Близо 2000 средни компании са подали документи за държавна помощ

...
Близо 2000 средни компании са подали документи за държавна помощ
Коментари Харесай

Близо 2000 средни компании са поискали 264 млн. лв. от държавата заради COVID-19

Близо 2000 междинни компании са подали документи за държавна помощ поради COVID-19, оповестиха от Министерството на стопанската система. Средният размер на едно планово предложение на компания е 136,5 хиляди лева Парите за финансовата помощ се обезпечават с пренасочени средства от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ по новата процедура „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ”.

От ведомството разясняват, че са разписали проект, съгласно който срокът за обработването на всички планови оферти ще бъде два пъти по-кратък от регламентирания в закона. Така вместо за три месеца резултатите от инспекциите ще бъдат готfви за месец и половина, като упованията са в средата на ноември към този момент да е ясно кои компании са утвърдени за финансиране.

От държавната администрация разясняват, че за всеки един план би трябвало да се получи и обработи информация от Националната организация за приходите и Националния статистически институт. След тези засичащи инспекции ще стартира действителната оценка, която е на два стадия – административно сходство и допустимост, и техническа и финансова оценка. Традиционният период за цялата тази активност е 3 месеца.

За премахване на нередности от страна на претендентите в закона са планувани най-малко 1 седмица, а за възражения на стадий за административно сходство още 1 седмица.

За по-бързото привършване на оценката се планува тя да се извърши въз основата на опростени вътрешни правила, което допуска оптимално редуциране на периодите и издание на окончателните резултати.

Въз основа на признатото от Министерски съвет изменение на Националната тактика за поощряване на МСП 2014 – 2020 е готова заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, което ще разреши погашение на цялата или част от дотацията незабавно след подписване на договорите с утвърдените претенденти.

За нередности по процедурата може да се алармира на и на тел. (02) 940 7421, оповестиха от министерството. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР