Близо 200 страни подписаха резолюция на ООН в кенийската столица

...
Близо 200 страни подписаха резолюция на ООН в кенийската столица
Коментари Харесай

Близо 200 страни дадоха важно обещание

Близо 200 страни подписаха резолюция на Организация на обединените нации в кенийската столица Найроби за премахването на замърсяването с пластмасови боклуци на моретата, ход, който някои от делегатите в Найроби се надяват, че ще проправи пътя за сключването на правно обвързващ контракт, оповестява " Ройтерс ".

Ако сегашните нива на замърсяване продължат, ще има повече пластмаси в морето, в сравнение с риба до 2050 година, подчертаха от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), която провежда срещата в кенийската столица.
Осем милиона тона пластмаси - бутилки, опаковки и други боклуци - се изхвърлят в океана всяка година , убивайки морския живот и влизайки в човешката хранителна верига, прибавят от UNEP.

" В тази резолюция е налице доста безапелационен език ", акцентира министърът на околната среда на Норвегия Видар Хелгесен пред " Ройтерс ".

" Сега имаме съглашение да проучим правно обвързващ инструмент и други ограничения и това ще бъде сторено на интернационално ниво през идващите 18 месеца ", добави Хелгесен.

Норвегия, която инициира резолюцията, разполага с доказателства от първа ръка за вредите, породени от замърсяването.

Китай е най-големият производител на пластмасови боклуци, само че стартира да поставя старания да ги ограничи , увери ръководителят на UNEP Ерик Солхайм.

Съгласно резолюцията, страните се съгласиха да стартират наблюдаване на количеството пластмаси, които те изхвърлят в океана .

Резолюцията е била подписана от всички 193 страни, членуващи в Организация на обединените нации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР