Близо 200 стопани от равнината Златия излязоха на протести заради

...
Близо 200 стопани от равнината Златия излязоха на протести заради
Коментари Харесай

Бунт в най-апетитната част на Северозапада

Близо 200 стопани от равнината Златия излязоха на митинги поради заграбени нелегално техни земи и неприятното положение на пътищата в региона. Фермерите желаеха Народното събрание да отстрани опциите предприемачи да наемат ниви без единодушието на притежателите им, а пътищата сред Монтана и Лом да бъдат ремонтирани.
Проблемът със завзетите непозволено аграрни масиви се появи през лятото на 2017 година, когато няколко компании, употребявайки малки врати в закона, подписаха тригодишни контракти за обработка на към 8500 дка масиви без да уведомяват притежателите и арендаторите им в общините Вълчедръм и Якимово. Засегнатите земеделци се подвигнаха на митинги и желаеха грабежът незабавно да бъде спрян, а виновниците осъдени. За изясняване на обстановката във Вълчедръм дойде и омбудсманът Мая Манолова.
Пред прага на пролетната сеитба обаче казусът още не е решен, компаниите не престават да претендират за непозволено завзетите от тях земи, обявиха фермерите и настояха договорите да бъдат оповестени за оскъдни. Още предходната година Народното събрание направи промени в закона за земеделските земи, те минаха на първо четене, в този момент се уточняват и ще бъдат гласувани. Няма заплаха фермерите да бъдат ощетени! ", съобщи шефката на Областната работа "Земеделие " в Монтана доктор Виолета Гергова. На митинга дойде и регионалният шеф Росен Белчев, който разиска със стопаните опциите за ремонт на общинските пътища в региона.
"Ще изчакаме дейностите на държавните органи, само че в случай че няма действителни резултати, продължаваме митингите и ще стигнем и до Страсбург, с цел да защитим земята си! ", заканиха се фермерите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР