Близо 200 привърженици на опозицията се събраха днес пред центъра

...
Близо 200 привърженици на опозицията се събраха днес пред центъра
Коментари Харесай

Стотици аплодираха Сергей Тихановски, който празнува рожден ден в затвора край Минск

Близо 200 последователи на опозицията се събраха през днешния ден пред центъра за задържане в Минск, в който се намира брачният партньор на техния водач и претендент за президент за изборите на 9 август Светлана Тихановска, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Блогърът Сергей Тихановски бе задържан от 29 май. Той се кандидатира за президент и водеше акция против президента Александър Лукашенко, преди да бъде сменен след ареста си от брачната половинка си Светлана, присъединила се тогава в кандидат-президентската конкуренция. Тихановски е упрекнат в нарушавания на публичния ред и може да получи няколко години затвор.
 Снимка: БТА/AP
Днес негови последователи се събраха пред ареста, тъй като блогърът има рожден ден - навършва 42 години. Демонстрантите носеха цветя и бели и червени балони - в цветовете, трансформирали се в знаци на опозицията.

Те скандираха " Честит рожден ден " и ръкопляскаха, с цел да поздравят блогъра. Протестиращите изпяха и известната ария " Пусть бегут неуклюже " от кино лентата " Крокодилът Гена ", добавя ТАСС.

След това стачкуващите пуснаха в небето балоните, които носеха.

Беларуската съпротива заяви през днешния ден, че има желание да завърши до края на деня образуването на Координационния съвет за предаване на властта. В него ще влязат 70 души, заяви Олга Ковалкова, близка сътрудничка на Светлана Тихановска.

Ситуацията в Беларус беше мотив и за телефонен диалог сред немския канцлер Ангела Меркел с съветския президент Владимир Путин, съобщи ТАСС. Разговорът се е състоял по самодейност на Берлин, заяви пресслужбата на Кремъл.

В него в елементи двамата водачи са анализирали обстановката в Беларус, която се усложни след президентските избори. От съветска страна е било подчертано, че каквито и да е опити за интервенция извън във вътрешните каузи на Беларус са неприемливи, тъй като ще доведат до още по-голяма ескалация на рецесията.

Изразена е била вяра за скорошна нормализация на ситуацията.

В Минск през днешния ден Лукашенко пък награди с медали за безупречна работа представителите на правоприлагащите органи, помогнали му да потуши със мощ митингите, продължаващи към този момент десети ден, съобщи Ройтерс.
 Снимка: БТА/AP
В опит да смаже и стачките, обхванали някои от най-големите фабрики в страната, държавното управление изпрати известие до управлението на държавните предприятия с апел да подсигуряват, че служащите извършват отговорностите си и съблюдават дисциплината.

Изпълняващият длъжността беларуски министър на външните работи Владимир Макей пък беседва по телефона през днешния ден с сътрудниците си от Финландия и Швеция, съобщи Ройтерс.

В диалога с финландския посланик Пека Хависто е бил изразен съвместен интерес за опазване на информационните канали и поддържане на разговора.

В диалога с шведската министърка Ан Линде двамата са разискали вероятностите пред съдействието на Беларус с Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР