Близо 200 нации в Дубай одобриха първия по рода си

...
Близо 200 нации в Дубай одобриха първия по рода си
Коментари Харесай

COP28 постигна епохална сделка за преход от изкопаемите горива

Близо 200 народи в Дубай утвърдиха първия по рода си апел към света да се откаже от изкопаемите горива.


След 13 дни диалози и няколко безсънни нощи в страна, построена върху петролно благосъстояние, президентът на Емирството на ръководената от Организация на обединените нации среща на върха COP28 съобщи, че светът е постигнал консенсус, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Вие показахте еластичност, поставихте общия интерес пред персоналния интерес “, сподели президентът на COP28 Султан Ал Джабер, чиято роля на началник на националната петролна компания на Обединените арабски емирства провокира съмнение измежду доста природозащитници.


Описвайки договорката като носеща „ трансформационна смяна “ във връзка с климата, Джабер сподели за дипломацията на ОАЕ: „ Помогнахме за възобновяване на вярата и доверието в мултилатерализма и показахме, че човечеството може да се сплоти “.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на климата Уопке Хьокстра назова съглашението „ от дълго време, от дълго време закъсняло “, като сподели, че са били нужни близо 30 години срещи за климата, с цел да „ дойде началото на края на изкопаемите горива “.

Втвърдявайки езика от по-ранен план, който беше остро отритнат от еколозите, съглашението приканва за „ преход от изкопаеми горива в енергийните системи по обективен, проведен и обективен метод “.

Държавите приканват за разширение на дейностите „ в това сериозно десетилетие “ и поемат ангажимент да сведат чистите излъчвания на парникови газове до най-малко до 2050 година с вярата да реализира все по-трудната цел за органичение на стоплянето до 1,5°C над прединдустриалните равнища.

Планетата към този момент се е затоплила с 1,2°C и учените споделят, че 2023 година евентуално е била най-топлата от 100 000 години, до момента в който бурите, сушите и смъртоносните горски пожари се все по-често събитие по света. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР