Близо 200 жертви във втория ден след подновените удари на

...
Близо 200 жертви във втория ден след подновените удари на
Коментари Харесай

Израел изтегли преговорния си екип от Катар

Близо 200 жертви във втория ден след възобновените удари на Израел в линията Газа. За това оповестяват източници на Хамас. Израелската войска предизвести цивилните в някои южни и северни региони да се изтеглят.

Камиони с филантропични помощи бяха позволени да влязат в Газа от Египет за първи път след прекратяването на примирието. Израел заяви, че е изтеглил преговорния си екип от Катар - страната, която посредничи в диалозите за пауза в сраженията.

Израелската войска заяви, че през последните 24 часа е поразила 400 цели по цялата територия на линията Газа. 50 удара са били нанесени в региона на Хан Юнис в южната част на анклава. По-рано израелските военни посъветваха цивилните да се изтеглят точно на юг поради личната им сигурност.



" При първия обстрел ни споделиха да се евакуираме на юг, където е безвредно. Сега ни споделят да вървим още на юг и в Синай. Това е безсмислено, на никое място няма да вървим, ще останем тук, а те да вършат каквото желаят ", сподели Абу Уаел Насрала - гражданин на Газа.

Ударите при Хан Юнис са били най-тежките от началото на войната, настояват локални поданици. Някои от тях се притесняват, че следва нова сухопътна атака. Според Израел в този момент точно в южната част на Газа се укриват водачи на Хамас.

" Хората живеят в непрекъснат боязън от насилствена гибел, борят се да оцелеят още веднъж с малко храна и вода поради подновяването на боевете ", изясни Робърт Мардини от Международния комитет на Червения кръст.



Израел изрази подготвеност да спомага за влизането на филантропична помощ в Газа.

" Отхвърлям изказванията, че в Ивицата Газа няма безвредни зони, тъй като ние особено сме определили такива места. Картите са тук. Хората могат да видят къде да отидат. Дали сме тези карти на филантропичните организации, с цел да съобразят активността си по пренасяне на цивилните в тези безвредни региони ", съобщи Марк Регев - консултант на премиера Бенамин Нетаняху.

Израел разяснява и основаването на възможна буферна зона след края на бойните дейности.

" Израелците в никакъв случай няма да позволен обстановката от седми октомври, при която терористите на Хамас са на самата граница ", сподели Марк Регев.

Израелската страна заяви, че е отзовала екипа на Мосад от непреките договаряния за пауза в сраженията тъй като палестинската формация отхвърля съглашение, което включва освобождение на всички дами и деца, държани като заложници.

Израелската войска тази заран е прихванала сполучливо ракети, изстреляни от Газа, в Южен Израел е била оповестена противовъздушна паника, само че няма данни за съществени провали и жертви.

На границата сред Израел и Ливан продължава размяната на удари сред израелските сили и бойци на проиранската формация Хизбула.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР